A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet ellenőrei még nem jutottak el Dúmába

2018. április 16. 20:14

Az Egyesült Államok azzal vádolta meg hétfőn Oroszországot, hogy manipulálta a szíriai Dúmában végrehajtott állítólagos vegyifegyver-támadás helyszínét, amit Moszkva határozottan cáfolt.

Az Egyesült Államok azzal vádolta meg hétfőn Oroszországot, hogy manipulálta a szíriai Dúmában végrehajtott állítólagos vegyifegyver-támadás helyszínét, amit Moszkva határozottan cáfolt. A nemzetközi ellenőrök ugyanakkor még nem jutottak el a helyszínre. Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterszer szerint az európai uniós tagállamok egyöntetű véleménye, hogy a vegyi fegyverek használata megengedhetetlen, a vegyi anyagok fegyverként való bevetése esetén a nemzetközi szervezeteknek a lehető leghatározottabban fel kell lépniük.

Az Egyesült Államok úgy tudja, hogy orosz szakértők elmentek arra a dúmai helyszínre, amelyet április 7-én vegyifegyver-támadás ért, és elképzelhető, hogy manipulálták a helyet – jelentette ki Kenneth Ward amerikai nagykövet a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) hétfői hágai rendkívüli zárt ülésén. Az orosz külügyminiszter ezt határozottan cáfolta. 

Oroszország nem manipulálta a szíriai Dúma városra mért állítólagos vegyi támadás helyszínét – jelentette ki az orosz külügyminiszter a BBC-nek. „Garantálhatom, hogy Oroszország nem manipulálta a helyszínt” – szögezte le Szergej Lavrov, ismételten cáfolva, hogy Dúma ellen vegyi fegyvereket vetettek volna be április 7-én. Hangoztatta, hogy semmilyen bizonyíték nem támasztja alá az erre vonatkozó állításokat. Nem lehetek illetlen más államok vezetőivel, de – őszintén szólva – minden bizonyíték, amelyeket a nyugati országok emlegettek, a közösségi hálók és a nemzetközi sajtó jelentésein alapszik – így Lavrov. 

Az orosz külügyminiszter szerint nem támadás, hanem egy „megrendezett” esemény történt. 

Theresa May szerint a dúmai vegyifegyver-támadás következményei kizárják, hogy az incidens „megrendezett” lehetett volna. A brit miniszterelnök, aki hétfőn tájékoztatta részletesen a londoni alsóház képviselőit a Szíriában szombat hajnalban végrehajtott, összehangolt amerikai-brit-francia légitámadásról, elmondta: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) olyan beszámolókat kapott, hogy az április 7-én elkövetett vegyifegyver-támadás éjszakáján több száz sérült kereste fel a helyi egészségügyi intézményeket olyan tünetekkel, amelyek mérgező vegyi anyagok hatására utaltak. May szerint a brit kormány arra a következtetésre jutott, hogy „ilyen méretekben nem lehetett volna meghamisítani” a helyszínről érkező beszámolókat. 

Lavrov furcsállta, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei éppen egy nappal azelőtt hajtottak végre légi csapásokat szíriai célpontok ellen, hogy a nemzetközi vizsgálóbizottság tagjai megérkeztek volna az állítólagos vegyi támadás helyszínére. Kijelentette, hogy a Szíriára kilőtt több mint száz rakéta kétharmada nem talált célba. 

Az OPCW főigazgatója, Ahmet Ürümcsü hétfőn közölte, hogy a szervezet ellenőrei eddig nem látogathattak el a Damaszkusz közelében fekvő Dúmába. „A damaszkuszi előkészítő tárgyalásokon részt vevő szíriai és orosz vezetők arról tájékoztatták a tényfeltáró csapatot, hogy még mindig vannak kidolgozásra váró megoldatlan biztonsági kérdések, mielőtt felvonulhatnának a helyszínre” – tette hozzá. A jelenleg Damaszkuszban tartózkodó, kilenc szakértőből álló OPCW- küldöttség számára a lehető leghamarabb engedélyezni kell a dúmai látogatást – mondta a főigazgató az OPCW végrehajtó tanácsának hétfői hágai ülésén. A szíriai hatóságok felajánlották, hogy a szakértők készítsenek interjút a szíriai fővárosban tartózkodó 22 szemtanúval.

Mielőbb újra kellene indítani az ENSZ égisze alatt zajló szíriai béketárgyalásokat, Oroszországnak és Iránnak nyomást kell gyakorolnia a damaszkuszi rezsimre ennek érdekében – emelte ki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn a tagországok külügyminisztereinek luxembourgi tanácskozását megelőzően. Federica Mogherini rövid sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy az EU kész megkezdeni a közel-keleti állam újjáépítésének tervezését, amennyiben a politikai folyamat végre sínre kerül.

Az uniós országok külügyminiszterei Szíriával kapcsolatban elfogadott nyilatkozatukban hangsúlyozták, hogy az amerikai, brit és francia részvétellel végrehajtott akcióknak egyetlen célja a vegyi fegyverek használatának megbüntetése és újabb bevetésük megelőzése volt – jelentette ki Szijjártó Péter Luxembourgban hétfőn, az uniós külügyi tanács ülésének szünetében.

A külgazdasági és külügyminiszter sajtóértekezletén arról tájékoztatott: az uniós tagállamok egyöntetű véleménye, hogy a vegyi fegyverek használata megengedhetetlen, a vegyi anyagok fegyverként való bevetése esetén a nemzetközi szervezeteknek a lehető leghatározottabban fel kell lépniük.

A külügyminiszterek tanácsa Szíriával kapcsolatban elfogadott állásfoglalásában határozottan elítélte a vegyi fegyverek ismételt használását, amelyet a nemzetközi jog, a humanitárius, és az emberi jogok súlyos megsértésének nevezett. A szakminiszterek aláhúzták, a szíriai rezsim csapásai tartós humanitárius katasztrófahelyzet idéznek elő az országban, egyre súlyosbítva a szíriai nép szenvedéseit. Kijelentették, a külügyek tanácsa támogatja a vegyi fegyverek használatának megszüntetésére irányuló valamennyi erőfeszítést és a mindent megtesz a konfliktus politikai megoldása érdekében. Nyugati vezetők szerint április 7-én klórgázt vetettek be az utolsó, még lázadó kézen lévő kelet-gútai városban. A Fehérsisakok nevű szíriai mentőszervezet és a Szíriai-Amerikai Orvosi Társaság (SAMS) szerint több mint 40 ember halt meg, és több mint 500 emberen állapíthatók meg „vegyi anyag” okozta tünetek. Washington és a szövetségesei a szíriai kormányt vádolják a vegyifegyver-támadás elkövetésével. Szíria és legfőbb szövetségese, Oroszország elutasítja ezt az állítást. 

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/128259

Ajánljuk még a témában