Kárpátalján is elindul az MCC Fiatal Tehetség Programja

2018. április 15. 15:08

A Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség Programja a kárpátaljai magyar fiatalság felkarolását és tudatos, iskolán túli fejlesztését tűzte ki célul. Az élménypedagógiai alapú oktatásról Constantinovits Milán, a képzés szakmai vezetője mesélt az M1 műsorában.

Kárpátalján is elindul a Mathias Corvinus Collegium általános iskolás diákoknak szóló programja szeptembertől, az első határon túli központ Beregszászban nyílik – mondta Constantinovits Milán, a Fiatal Tehetség Program szakmai vezetője az M1 Ma Reggel című műsorában vasárnap.

Úgy fogalmazott: a kisebbségi magyarság körében úttörőnek és rendhagyónak számít egy ilyen program, amely a kárpátaljai fiatalság tudatos fejlesztését tűzte ki célul. Elmondása szerint már az első felmérések alapján nagy igény mutatkozott a kezdeményezésre. A FIT Program, illetve a beregszászi központ célja, hogy a magyarságot helyben tartsa, és ott kínáljon olyan életpályát, amely perspektívát jelent a jövőben – fejtette ki Constantinovits Milán, hozzátéve, hogy e távlatos cél az alapjait fektetik most le a felső tagozatosoknak induló programmal. A kárpátaljai képzésben nemcsak anyaországi oktatók vesznek részt, bevonják a helyi magyar oktatókat is – jelezte.

Az egyedülálló tehetségprogram fókuszában a cselekedve tanulás áll, a diákok kézzelfogható tapasztalatokat szerezhetnek olyan területeken, amelyek nem jelennek meg az iskolai oktatásban, például az egészségügyi tudatosság, a robotika vagy a filmkészítés alapjai. Tanulnak emellett pénzügyi ismereteket, végeznek természettudományos kísérleteket, és megismerkednek a középkor világával, művészetével is. A személyiségfejlődéshez járul hozzá az Érzelmek labirintusa foglalkozás, a továbbtanulást pedig a Tanulásmódszertan kurzus segíti. A program szakmai színvonalát külön pszichológuscsapat biztosítja.

A FIT Program eközben az anyaországban működő központjaiba is várja a most negyedikes diákok jelentkezését, Kárpátalján pedig a jelenleg ötödikesek regisztrációjára számítanak. A jelentkezéseket június 30-ig lehet megtenni a fit.mcc.hu oldalon.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/128189

Ajánljuk még a témában