Tüntetés

Karácsony: Van jogunk a kisebbség véleményének képviseletére

2018. április 14. 22:14

Minden kritikája ellenére is „bizonyos szempontból” a demokrácia megnyilvánulásának tartja április 8-át, de a kisebbség véleményének képviseletéről nem mondana le Karácsony Gergely volt miniszterelnök-jelölt, aki a szombati ellenzéki tüntetésen adott villáminterjút a Mandinernek.

Mi hozta ide?

Az, ami a többi, közel százezer embert. Azért vagyunk itt, hogy világossá tegyük a kormánynak, hogy az ország fele mást gondol, és olyan kormányzás kell, ami az ország mindkét felét képviseli. 

A választás előtt azt mondta, hogy bele fogja törölni a lábát az Alaptörvénybe. Vannak még ilyen tervei?

Egész pontosan úgy fogalmaztam, hogy pont azt tenném a magyar Alaptörvénnyel, amit Orbán tett a Magyar Köztársaság Alkotmányával; azzal a különbséggel, hogy én nem is esküdnék fel az Alaptörvényre, ha miniszterelnök lennék. De hát ez már történelem. 

A demonstráció szlogenje azt üzeni, hogy ez egy „tüntetés a demokráciáért”. Nem pont a demokrácia megnyilvánulása volt április 8-a?

Bizonyos szempontból igen, bizonyos szempontból pedig nem. Orbán a felhatalmazását eredetileg arra kapta, hogy a 2010-es válságból kivezesse az országot, de ezt a felhatalmazást részben a demokratikus intézményrendszer lebontására használja. Nincs kétségem afelől, hogy ezen az úton tovább fog menni, ha nem lesz ezzel szemben olyan társadalmi erő, amivel számolnia kell. 

A választásokon már minden párt demonstrálhatta a társadalmi támogatottságát.

Ha bármelyik nyugat-európai országban élnénk – beleértve a Mandiner és más jobboldali sajtóorgánumok által is emlegetett Nagy-Britanniát is –, Orbán Viktornak még abszolút többsége sem lenne a Parlamentben. Ő alakította úgy a játékszabályokat, hogy lehetségessé váljon ez az eredmény. 

Most, hogy a parlamenti politikában finoman szólva nem ért el áttörést az ellenzék, az utcai politika kerül előtérbe? 

Nézze, a demokrácia összes legitim eszközét bárkinek joga van használni, a békés tüntetéseket épp úgy, mint a parlamenti vagy az önkormányzati munkát. Az a társadalmi akarat, ami a szavazó polgárok felében ott volt, az nem söpörhető félre. Erre akkor is fontos felhívni a parlamenti többség figyelmét, ha ők nem nagyon szoktak ezzel foglalkozni. 

Ha jól értem a kormány demokratikus felhatalmazását nem vonja kétségbe.

Az emberek nem azért jöttek ki tüntetni, hogy megakadályozzák, hogy a Fidesz a választópolgárok akaratát végrehajtva kormányozzon. Ehhez nincs szerintem joguk. Ahhoz viszont van joguk, hogy a kisebbség véleményét képviseljék. Én is ezért jöttem. A demokrácia nem a többség zsarnokságáról szól. A demokrácia arról szól, hogy tiszteljük azokat a közös intézményeket, amelyek mentén rendezzük a közös ügyeinket. Az elmúlt nyolc év kormányzása az ebben az értelemben nem volt demokratikus. A demokráciában a többség és a kisebbség együttélését kell megvalósítani a többségi akarat érvényesülése mellett.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/128173

Ajánljuk még a témában