Légicsapás után

A dúmaiak bohózatnak, a britek sikeresnek tartják a szíriai akciót

2018. április 14. 12:20

Egy dúmai lázadócsoport bohózatnak nevezte a péntek éjjel történt szíriai légicsapásokat, míg Theresa May sikeresnek ítélte az akciót. A damaszkuszi utcákon demonstrációkat tartottak, hogy így mutassák: dacolnak a támadással.

Bohózatnak nevezte a Dzsais al-Iszlam dúmai lázadócsoport szombaton az Egyesült Államok és szövetségesei által az éjjel szíriai célpontok ellen végrehajtott légicsapásokat, mivel Bassár el-Aszad elnök továbbra is hatalmon marad. A damaszkusziak dacolnak a légicsapásokkal és utcai demonstrációkat tartottak, míg Theresa May nemrég sikeresnek nyilvánította az akciót.

Dúmai lázadók: „Bohózat”

„Vicc” – fogalmazott a Twitter közösségi oldalon a szervezet egyik magas rangú tagja, és utalt arra, hogy a bűn eszközét megtorolták az amerikai-francia-brit erők, a bűn elkövetője, Aszad elnök azonban a helyén maradt. Sokáig a Dzsais al-Iszlam tartotta ellenőrzése alatt a kelet-gútai Dúmát, ahol a nyugati országok szerint a szíriai kormányerők vegyifegyver-támadást hajtottak végre egy héttel ezelőtt. A szombati célzott légicsapások a szíriai rezsim vegyifegyver-kapacitásai ellen irányultak.

A damaszkuszi rezsimet támogató Oroszország a napokban bejelentette, hogy a szíriai hadsereg visszavette Dúmát, és szombaton arról szóló hírek jelentek meg, hogy erői teljes egészében átvették az ellenőrzést a településen, amely az utolsó erőssége volt a lázadóknak a fővároshoz közeli Kelet-Gútában. Az iszlamista lázadók utolsó csoportja szombat reggel hagyta el Dúmát – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet. Ezzel Kelet-Gúta öt év után került újra a kormányerők ellenőrzése alá.

May: Sikeres bevetés

A brit miniszterelnök szerint még tart a brit királyi légierő (RAF) szíriai célpontokra mért hajnali légicsapásainak kiértékelése, a brit kormány azonban „bizodalommal” kijelentheti, hogy a bevetés sikeres volt. Theresa May a Downing Streeten tartott szombat délelőtti sajtótájékoztatóján kifejtette: London számára egyértelmű az is, hogy kit terhel a felelősség a szíriai Dúma városában egy hete elkövetett vegyifegyver-támadásért, amelyre válaszul a nyugati szövetségesek az összehangolt szombati katonai műveletet végrehajtották.

May közölte: minden értesülést nem fedhet fel, de azt elmondhatja, hogy a múlt heti támadás estéjén több egybehangzó beszámoló szerint a szíriai rezsim helikopterét látták Dúma városa felett, és helyi források szerint egy hordóbombával hajtották végre a vegyi támadást. A brit miniszterelnök hangsúlyozta: a szíriai ellenzéki erőknek nincsenek helikopterei, és hordóbombákat sem használ.

Lázadók: Donald Trump egy állat

Az AP hírügynökség helyi tudósítói szerint utcai demonstrációkat tartottak több százan szombaton Damaszkusz főbb terein, így mutatva meg, hogy dacolnak a hajnali amerikai-brit-francia légicsapásokkal. Az emberek a győzelem jelét mutatták, kitartóan tülköltek autóikkal, szíriai, iráni és orosz zászlókat lengettek. Hangszórókból hazafias énekek szóltak. Többen jelmondataikban majomnak, állatnak nevezték Donald Trump elnököt, válaszul arra, hogy a támadás előtt ő is állatnak nevezte Bassár el-Aszad szíriai elnököt.

Szíria és Oroszország azt közölte a légitámadásokkal kapcsolatban, hogy a szíriai légierő a támadó rakéták többségét megsemmisítette vagy eltérítette. A szíriai elnöki hivatal feltett a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson fenntartott csatornájára egy nyolc másodperces videót, amelyen Bassár el-Aszad elnök érkezik szombaton munkába, órákkal a légicsapások után. A videón futó szöveg az elnök állhatatosságát dicsérte.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/128147

Ajánljuk még a témában