Nyitás

Macron a katolikusoknak: helyre kell állítani az állam és az egyház kapcsolatát

2018. április 10. 10:57

A francia sajtó által példátlannak tartott beszédben nyitott Emmanuel Macron államfő a katolikusok felé, kijelentve: a francia nemzetet és a katolicizmust elpusztíthatatlan kötelékek fűzik össze, a katolikus életnedvnek továbbra is éltetnie kell az országot. A baloldal szerint Macron magát a szekuláris berendezkedést kérdőjelezi meg.

Helyre kell állítani az állam és az egyház megromlott kapcsolatát – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök hétfőn a francia püspöki konferencia estélyén.

Az erős szekuláris hagyománnyal bíró országban sokakat megdöbbentett az államfő beszéde, melyben kifejtette: a francia nemzetet és a katolicizmust elpusztíthatatlan kötelékek fűzik össze, Franciaországot mindig is megerősítette a katolikusok hozzájárulása. Macron elébe ment a szekularizmuspártiak várható kritikáinak, kifejtve: ha nem venné figyelembe a katolikusok álláspontját, nem kapna teljes képet Franciaországról, arra lenne ítélve, hogy „félreismerje az országot, annak történelmét és polgárait”.

Az elnök úgy véli, a jelenlegi bizonytalan társadalmi helyzetben véget kell vetni a bizalmatlanság kultúrájának, amely „a köztársasági közmegegyezést elutasító harcias kisebbség szerepébe” kényszeríti a katolikusokat. Macron „ünnepélyesen” arra kérte a hívőket, hogy vegyenek részt a Francia Köztársaság politikai életében, hiszen „a katolikus életnedvnek” továbbra is éltetnie kell a nemzetet.

Az elnök a kényes témákat sem kerülte el: a püspöki konferencia elnökének, Georges Pontier-nak a migránsok nagyvonalú befogadására buzdító nyilatkozatára válaszul megvédte a kormányzat „óvatos” migrációs politikáját, mondván: az emberiesség elveivel összeegyeztethető határokat kell szabni a folyamatnak.

Macron kijelentette: a melegházasság, a mesterséges megtermékenyítés, a béranyaság, az abortusz, az eutanázia kérdésében meghallgatja a katolikusok álláspontját, majd hozzátette: a katolikus szervezetek és papok nem felejtenek el foglalkozni az egyszülős és homoszexuális családokkal, az abortuszon átesett a nőkkel, azokkal az emberekkel, akiknek valamelyik családtagja vegetatív állapotban van. „Az egyház arra törekszik, hogy összebékítse elveit és a valóságot” – mondta.

A francia sajtó példátlannak, történelmi jelentőségűnek látja Macron beszédét, ritka az, hogy egy francia elnök ilyen mértékben nyisson a katolikusok felé. Nem maradtak el ugyanakkor a kritikus vélemények a baloldali pártok és szervezetek részéről. Jean-Luc Mélenchon, az Engedetlen Franciaország elnöke szerint Macron „metafizikai delíriumban” szenved, papot játszik, túl messzire megy. Manuel Valls volt szocialista miniszterelnök úgy véli, a szekularizmus Franciaországgal egyenértékű, nem lehet megkérdőjelezni az állam és az egyház szétválasztását kimondó 1905-ös törvényt. A francia szabadkőműves nagypáholy szerint Macron beszéde súlyosan sérti a szekularizmus szellemét. Melegszervezetek Macron azon kijelentését bírálták, hogy az egyház aktívan foglalkozik a homoszexuális emberekkel, szerintük ennek ellentmond a katolikusok melegházasság-ellenes és a homoszexuális életformát elutasító álláspontja.

A republikánusok üdvözölték Macron beszédét, ugyanakkor szerintük például a keresztények iránti megvetésről is beszélhetett volna az államfő, valamint arra kérik őt, hogy kezdeményezze a keresztény gyökerekre való hivatkozás beemelését az alkotmányba.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/127927