A németek is gratulálnak Orbánnak

2018. április 9. 11:25

Gratulált Horst Seehofer és az AfD több politikusa is az „igazán fényes győzelmet” arató Orbán Viktornak.

Gratulált Orbán Viktor kormányfőnek a Fidesz választási győzelméhez hétfőn a német szövetségi parlament (Bundestag) legnagyobb ellenzéki pártja, az Alternatíva Németországnak (AfD) több vezető politikusa. Jörg Meuthen, az AfD társelnöke a Facebook közösségi portálon közölt írásában kiemelte: Orbán Viktor világosan megmondta, hogy eddigi politikájának folytatására készül, és a magyar választók éppen ezért szavaztak rá. Így „igazán fényes győzelmet” aratott, emelkedő részvételi arány mellett is növelni tudta pártja támogatottságát. 

Az AfD társelnöke hozzátette: Orbán Viktor olyan politikáért küzd, amelynek irányát „saját népének érdekei” jelölik ki, és ezért konfliktusokat is vállal, általánosságban az Európai Unióval, különösképpen pedig azzal a személlyel, aki a német „kancellár szerepét alakítja”. Aláhúzta, hogy Orbán Viktor tevékenysége révén nem történhet meg „kulturálisan idegen migránsok ellenőrizetlen, tömeges bevándorlása" Magyarországra, és „ez így van rendjén".  Felvetette: vajon gondolja-e még bárki is komolyan az olaszországi és magyarországi választási eredmények után, hogy az „európai népek megengedik a nemzetállamok lebontását anélkül, hogy a barikádokra vonulnának". 

Ez a gondolat „nevetséges” lenne, és az „EU-+elitek+” jól tennék, ha végre olyan reformokat hajtanának végre, amelyek több teret engednek a tagállamoknak az önrendelkezésre, és hozzájárulnak együttműködésük fejlesztéséhez, főleg a gazdaságban – írta Jörg Meuthen. Kiemelte: egyértelművé vált, hogy a nemzeti identitás felszámolása felé vezető, mindig egyre szorosabb európai uniós integráció „őrült gondolata csúfosan megbukott". Gratulált Orbán Viktornak Beatrix von Storch, az AfD Bundestag-frakciójának helyettes vezetője, a párt elnökségi tagja is, aki a Twitteren azt írta, hogy a Fidesz választási győzelme „rossz nap az EU-nak, és jó nap Európának”.

Emellett a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) is gratulál Orbán Viktornak a nagyon magas választási részvételi arány mellett elért nagyon jelentős győzelméhez. Pártja elnökségi ülése előtt tartott tájékoztatóján Horst Seehofer pártelnök kiemelte, hogy örül Orbán Viktor újabb győzelmének, és a CSU nevében is gratulál majd neki. 

Kiemelte, hogy a CSU és ő személyesen is mindig kitartott a magyar kormányfővel ápolt partneri kapcsolat mellett, és ez továbbra is így lesz. Mint mondta, Orbán Viktor a kommunista diktatúrával szembeni ellenállás harcosai közé tartozott, és a lakosság többször világosan kifejezte a bizalmát iránta. Ennek a bizalomnak „nincs erősebb visszaigazolása, mint a siker a választóurnánál”. „Csak azt tudom tanácsolni az EU-nak, hogy próbáljon meg ésszerű kétoldalú kapcsolatot kialakítani tagállamaival, különösen a kisebbekkel, mint Magyarország”. „Mindig is helytelennek tartottam a gőg és a gyámkodás politikáját” – mondta Horst Seehofer.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/127863

Ajánljuk még a témában