A magyar jobboldal hat halálos ellensége

2018. április 6. 9:37

Borbás Barna
Heti Válasz
A Willkommenskultur: utópia. Az alapjövedelem: utópia. A felvilágosult egyenlőség ideája: utópia.
 

„Parlamenti választásra készülünk, ami – elvileg – az érték- és jövőképviták ideje is. A kampánydagasztáson túl ilyenkor át kell gondolni néhány időtálló kérdést. A lent olvasható pontok első látásra nem kapcsolódnak szorosan április nyolcadikához. Hozzánk, a jobboldali szellemi közeghez viszont annál inkább. A hat halálos ellenség leírása következik.

1. Kádárizmus

Szvjatlana Alekszievics a szovjet embert homo sovieticusnak nevezte; Magyarország kommunista vezetői négy évtized alatt kinevelték ennek kistestvérét, a homo kadariensist – mondta nem is olyan régen a nekünk adott interjúban a honi konzervatív gondolkodó közeg egyik tekintélye, Kiss Gy. Csaba történész. A magyar jobboldal a Kádár-rendszer maradványának lebontásában és a kádárizmus eltakarításában azonosította (helyesen) az élhető magyar jövő kulcsát. Mi a kádárizmus és a homo kadariensis? A »Kaparj, kurta!« mentalitás. Az államfüggőség. A kollektív bizalomhiány, a mesterséges monopolhelyzetek. A mondás, hogy »ne szólj szám, nem fáj fejem«. A kis, hazug kiegyezések világa. A proliság vágyainak kiszolgálása. A cselédmentalitás.

A kádárizmus közel sem pusztult ki teljesen, majd' 30 évvel a rendszerváltás után is tovább él attitűdökben, gyengeségekben. A mindenkori magyar politika legnagyobb csábítása nem ezek lebontásán dolgozni, hanem alkalmazkodni hozzájuk. Sőt: kihasználni a kádárizmust. Pedig polgárosodás és kádárizmus kizárják egymást. Vagy-vagy. Vagy szabad, önálló, magabíró polgárságot építünk (nehezebb út), vagy kihasználjuk a kádárista reflexeket hatalomtechnikai célokra (könnyebb út). A jobboldalnak csak az egyik járható, mert minden, amit a kádárizmus jelent, eredendő halálos ellensége.

2. Bulvár

A méltóság nélküli, kizárólag ösztönökre ható, szintetikus világokat közvetítő bulvár szintén a jobboldal természetes ellensége. »Ha a konzervatív újságíró fél valamitől, akkor a középszerűségtől és a bulvártól fél« – írta egyszer Bayer Zsolt, és ezt a félelmét teljességgel osztom. Néhai Szalai Annamária a Fidesz sajtópolitikusaként, majd a médiahatóság volt elnökeként is próbált lecsapni a lumpenprolik »üzemanyagául« szolgáló bulvárra. Mondván: a celebekkel telepumpált álvalóság terjesztése és befogadása öl, butít, nyomorba dönt.

A bulvár által okozott ízlésromboláshoz és tömegmanipulációhoz a jobboldalnak (a jobboldal médiacégeinek) sokáig semmi köze sem volt.

3. Hübrisz

A hübrisz, a magát mindenki másnál többre tartó ember gőgje egyenlő a lassú önpusztítással. Emlékezzünk: a jobboldali emberek dühe a Gyurcsány-korszakban a száz százalékig önreflexiómentes, a hiányos érvrendszert agresszióval pótló kormánypárti megmondóemberek okozta irritáltságból fakadt. A vitázó jobboldal később is a dogmatikus, önhitt liberalizmussal szemben határozta meg magát, és tudott látványos győzelmeket aratni. Ezért kell továbbra is ellenségnek tartani a hübriszt.

A kóros elbizakodottság csapda, ami éppen a magát sikeresnek és nyerő pozícióban levőnek gondoló embert fenyegeti legjobban. Kapcsolódó idézet: »Ha a jobboldal szellemi gettó vagy uralkodó kaszt építésébe kezd, nagyon gyorsan megutálják, mint az egykori balliberális privilégiumőrzőket.« Ezt egy fontos gondolkodó, Molnár Attila Károly írta nem olyan régen. Igaza van.

4. Utópia

A Willkommenskultur: utópia. Az alapjövedelem: utópia. A felvilágosult egyenlőség ideája: utópia. Seholsincs sziget királysága: utópia. Ezekkel a jobboldal eredendően szemben áll. Utópiákra csak ideig-óráig lehet politikát és stratégiát építeni, jövőképet pedig egyáltalán nem. Az utópikus gondolkodás kéz a kézben jár az egalitarianizmussal, a liberális abszolutizmussal.

Ezeket az amerikai jobboldalon kreatívan tették nevetségessé az utóbbi években. A megnyert viták után azonban a jobboldalnak már csak puszta önérdekből is el kell kerülni a hübrisz csapdáját. (Ld. előző pont!)

5. Kettős morál

»Barátaimnak mindent, ellenségeimnek a törvényt« – a néhai Hugo Cháveznek (vagy Óscar R. Benavidesnek) tulajdonított mondat tökéletesen kifejezi, mit jelent ez a pont.

6. Nyugat-gyűlölet

A Nyugattal kapcsolatos helyes hozzáállás a realizmus. Nem a Nyugat-gyűlölet és nem az -imádat. A kompországról szóló, hol ijesztő, hol szórakoztató vita vége nem szabad, hogy az elzárkózás, netán a Putyin-rajongás legyen. A magyar jobboldal kromoszómálisan Moszkva-szkeptikus. Szabadság még soha sem jött keletről. A Nyugat hibáinak harsány észrevételezése nem csaphat át kárörvendésbe, hiszen mintáink és potenciális szövetségeseink is ott vannak.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 66 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A magyar jobboldal kromoszómálisan Moszkva-szkeptikus. Szabadság még soha sem jött keletről."

ez hulyeseg. az adott helyzetete s a jovot kell nezni, azt amit a szerzo ir ugy hivjak hogy extrapolacio, es a letezo legmegbizhatatlanabb eszkoz.

sulypont-attevodes szamtalanszor zajlott mar a tortenelem folyaman innen-oda, jelenleg pedig a konzervativ kereszteny ertekrend vedobastyaja a nyugati nihilizmussal szemben epp a kelet.

Kettős morál

»Barátaimnak mindent, ellenségeimnek a törvényt« – a néhai Hugo Cháveznek (vagy Óscar R. Benavidesnek) tulajdonított mondat tökéletesen kifejezi, mit jelent ez a pont.
..............................

Önmagában ez a tétel elméletileg megáll, de megáll e a gyakorlatban is.

Magyarországon 2017. december 31.-én 1.719.601 vállalkozás volt. Ebből 1.189.993 a társas vállalkozás. A balliberális média ebből ragad ki pár vállalkozást, melyet a kormányzathoz köt és ezt mantrázza minden nap. Mi van a többivel? Az 1.719.580 vállalkozással, az 1.189.950 társas vállalkozással. Ők mindannyian a Fidesz kormány ellenségei?

Azért néha nem ártana a számok mögé nézni és gondolkodni.

A Heti Válasz kimaradt az ellenségek sorából a cikkben.
Simicska előtt hűséges előfizetőjük voltunk.
Amióta nem a féltő bírálat, hanem az ellenségesség uralkodott benne el, nem fizettük elő.
Ezt a cikket igazából nem tudom mire vélni.
Langyosok a döntő küzdelemben nem segítenek.
Dönteni kell. És nem csak bevándorlásról!!
Egyetlen bevándorló nélkül is fél év alatt romba dönti a szedett-vedett ellenzéki koalició az országot.
Ezek nem elsősorban Soros, hanem Gyurcsány által rángatott bábok.

Elvileg ez rendben van , s praktikusan a Fidesz-KDNP realizálja a legjobban .

A valóság?

Nincs is kvóta, igaz?

Micsoda szerénység!!!

"Ha az ellenzék kerül többségbe, Márki-Zay Péter szerint szakértői kormányra lenne szükség.

Márki-Zay Pécsen kampányolt csütörtökön, Mellár Tamás független jelölttel közösen, ott válaszolt kérdésekre. A Magyar Nemzet tudósítása szerint Márki-Zay arról beszélt, abban az esetben, ha a Fidesz a választás után kisebbségbe kerül, a parlamenti többséget adó ellenzék támogatásával felállhatna egy nem pártokhoz köthető miniszterekből álló kormány. Ő nem kapott még felkérést egy ilyen kormány vezetésére, de ha kapna, azt elutasítaná. Azt mondta, nála sokkal tapasztaltabb és rátermettebb emberek vannak az országban. Bár Mellár Tamást is annak tartja, személy szerint Bod Péter Ákos közgazdászt ajánlaná."
http://hvg.hu/itthon/20180405_..

Márki-Zay Péter jobban tenné, ha a polgármesteri teendőkkel foglalkozni, mert már eléggé kifele áll a rúdja.

Visszatekintve a múltra, amikor Nyugat belénk rúgott, legtöbbször a Kelettel lepaktálva tette.

"a szélsőjobb megint hatalomra kerül, ha megszavazzák a Fideszt."

Na ez már a vég. Ostoba zakkant zokniagyú Zokni, a híradásban a plakátrongálók "elégtételvevő" fideszaktivisták, holott könnyen lehet hogy jobbikbancsalódott exjobbikos radikálisok (tettleges radikálisok) akciója a plakátőrző strázsa megverése.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés