Az SZDSZ-jelenségről

2018. március 28. 19:06

Miniszterelnökség
MTI OS
Az SZDSZ úgy gondolta, hogy minden, ami nemzeti vagy közép-európai hagyományokból, értékekből fakad, „avítt” és elvetendő.

„Bemutatták a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum újabb hiánypótló tanulmánykötetét

Latorcai Csaba mutatta be Halmy Kund, Orosz Tímea és Fricz Tamás által írt és szerkesztett, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum gondozásában megjelenő: Az SZDSZ jelenség. Liberalizmus Magyarországon a rendszerváltás idején című tanulmánykötetet az intézet székhelyén. A Miniszterelnökség helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy a kötet tudományos igényességgel tárja az olvasó elé a Szabad Demokraták Szövetségének alapításának körülményeit, a párt politikai tevékenységét a késő Kádár-rendszertől egészen annak 2014-es megszűnéséig.  A publikált tanulmányok segítenek megérteni és értelmezni a liberális párt elképzeléseit arról, hogy milyen Magyarországot is képzelt el az SZDSZ és annak politikusai. A szerzők munkáiból megtudhatjuk, hogy a liberális párt olyan Magyarországot akart, amely a nemzeti hagyományok helyett, egyedül a nyugati, atlanti politikai mintákat helyezte volna előtérbe. Az SZDSZ úgy gondolta, hogy minden, ami Nyugatról jön »modern« és követendő, ellenben minden, ami nemzeti vagy közép-európai hagyományokból, értékekből fakad, »avítt« és elvetendő.

A politikus a könyvbemutató kapcsán megemlékezett arról is, hogy huszonnyolc évvel ezelőtt, az első szabad választások második fordulója éppen április 8-ára esett, és a magyar választópolgárok éppen Antall József születésnapján, majdnem negyven esztendő kommunista diktatúrája után, élhettek először demokratikus választójogukkal. Zárszavában felhívta a figyelmet arra, hogy az idei április 8-ai országgyűlési választás nem kevésbé fontos és meghatározó lesz Hazánk jövője szempontjából, mint volt az 1990-ben. Az országgyűlési választások tétje az, hogy Magyarország megmarad-e Európa legbiztonságosabb országának, és hogy folytatódhat-e az a sikeres gazdaságpolitika, amely az elmúlt esztendőkben fejlődési pályára állította Hazánkat. Huszonnyolc esztendő után, április 8-a újra arról szól, hogy megőrizzük-e szabadságunkat, függetlenségünket és biztonságunkat. 

Kiadó: Miniszterelnökség”

(MTI OS)

Összesen 79 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az SZDSZ fokról-fokra egyszerűen szétmállott . A valóságellenes liberális teória és praxis törvényszerűen vezetett a megszűnésükhöz , mert a szavazópolgárok átláttak az önzésük szitáján . Tulajdonképpen 5-6 vezér tartotta kezében a gyeplőt , aki azután leléptek a süllyedő hajóról .

Az SZDSZ taktikai okokból megszűnt, de amint várható volt, most próbálják új formában létrehozni. Körvonalazódik, de még nem dőlt el az utódlás.

Az SZDSZ nem szűnt meg, csak eltűnt egy időre. Új formában, más néven, de ugyanazzal a szellemiséggel létre fogják hozni. Ma a DK hasonlít rá a legjobban.

Nem az SZDSZ a lényeg, hanem az SZDSZ újjáéledő szellemisége.

Újlipótvárost szerettek volna az országból. Nem jött össze :(

Nem csak a mérhető dolgok léteznek. Reagálásodból úgy érzem, jól fogalmaztam, te is tudod, hogy az SZDSZ csak formailag szűnt meg, tartalmát átmentették más politikai formációba.

A szokásos panelt veszed elő, és próbálod kiforgatni azt, ami kellemetlen.

Fritz Tamás biztos nagyon objektíven tud megnyilatkozni, semmiképp sem zsigeri gyűlölettel. A könyv címében (legalább) ügyelni kellene a magyar helyesírás szabályaira: SZDSZ-jelenség.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés