V4-ek

Simicskó: A világ egyik legbiztonságosabb térségében élünk

2018. március 27. 19:33
Példaértékűnek nevezte a V4-ek együttműködését Simicskó István honvédelmi miniszter, aki kijelentette: a régió országai a világ legbiztonságosabb államai közé tartoznak. Simicskó a Visegrádi Együttműködés honvédelmi minisztereivel folytatott keddi egyeztetés után nyilatkozott.

Fokozzák védelmi, katonai együttműködésüket a Visegrádi Együttműködés országai – mondta Simicskó István honvédelmi miniszter cseh, szlovák és lengyel kollégájával tartott tanácskozása után tartott sajtótájékoztatón.

Simicskó István azt hangoztatta: napjainkban a V4-ek a világ legbiztonságosabb országai közé tartoznak. Mint fogalmazott: a „V4-ek együttműködése példaértékű", példát mutatnak Európa más országainak is.

Elmondta: keddi munkamegbeszéléseiken szinte valamennyi biztonsági kihívást, veszélyt áttekintették. Téma volt többek között a terrorizmus fokozódása, a migráció hatásai, a demográfiai kérdések, a hibrid hadviselés problematikája, az információs forradalom helyzete, valamint az állampolgárok kibertérben való veszélyeztettsége is. 

Felidézte: amikor Magyarországot 2,5 évvel ezelőtt elérte a tömeges illegális migrációs hullám Csehország, Szlovákia és Lengyelország is segítette, támogatta a magyar kormány intézkedéseit. Ezért most ismét köszönetet mondott kollégáinak a magyar honvédelmi miniszter.

A honvédelmi miniszter szerint a V4-ek együttműködése Európa erős tartópillérévé nőtte ki magát, ezért, mint fogalmazott, „az Európai Uniónak hallgatnia kell a V4-ek hangjára".

A V4-ek együttműködése eddig is szoros volt a biztonságpolitika terén, emlékezetes, Simicskó 2018 januári pozsonyi látogatásán szlovák kollégájával, Peter Gajdossal tekintette át a migráció jelentette kihívásokat, és méltatták a szlovák-magyar külpolitikai összehangolását.

(MTI)

Összesen 54 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés