Porosenko: Illegitim a krími orosz voksolás

2018. március 19. 12:53

Az Ukrajnához tartozó, Oroszország által „ideiglenesen megszállt” területen tartott választással Moszkva ismét megsértette a nemzetközi normákat – állítja Petro Porosenko.

Kizárólag Ukrajna államfője választható legitim módon a Krímben – szögezte le Petro Porosenko ukrán elnök hétfőn közleményében, amelyben a vasárnap a Moszkva által önkényesen elcsatolt félszigeten is megrendezett orosz elnökválasztást kommentálta. Kiemelte, hogy az Ukrajnához tartozó, Oroszország által „ideiglenesen megszállt” területen tartott választással Moszkva szerinte ismét súlyosan megsértette a nemzetközi normákat.

Porosenko köszönetet mondott az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek (EBESZ) és Ukrajna nemzetközi partnereinek azért, hogy nem küldtek választási megfigyelőket a Krímbe. Kifejezte továbbá háláját azoknak a krími lakosoknak is, akik nem szavaztak az általa bohózatnak minősített választáson.

Az ukrán elnök egyúttal arra szólította fel országa nemzetközi partnereit, hogy fokozzák a szankciós nyomást a Kremlre. Kijev összeállítja azon személyek listáját, akik megtervezték, illetve kivitelezték az illegitim választást, vagy agitáltak a voksoláson való részvételre – jelezte Porosenko. Hangsúlyozta, hogy a büntetőintézkedések kiterjesztését nem pusztán az Ukrajnával szembeni agresszió miatt tartja szükségesnek, hanem a Kreml által az egész európai, euroatlanti térség ellen folytatott hibridháború, a külföldön elkövetett politikai gyilkosságok és magában Oroszországban a demokrácia megsemmisítése miatt is.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/126778

Ajánljuk még a témában