Magyar György hazudik

2018. március 19. 11:11

Csákó Attila
Magyar Idők

Magyar György 2006 októbere után – amikor a rendőrök ártatlan emberek közé lőttek – valahogy nem hallatta a hangját, mondhatni kussolt.

„Magyar György a demokráciáért is egyre többet aggódik mostanság. De valahogy 2006 októbere után – amikor a rendőrök ártatlan emberek közé lőttek, szemet lőttek ki, menekülő embereket döngöltek a földbe lovasrohamokkal – valahogy nem hallatta a hangját, mondhatni kussolt.

Úgyhogy ennyit a demokráciáról és védelmezőjéről. Nem mellesleg a fia is »nagy demokrata«, mondhatjuk az alma nem esik messze a fájától. Csakhogy ez az alma is kissé kukacos: történt ugyanis, hogy az Európai Bizottság a minap adta ki országjelentését, amely a magyar gazdasági teljesítmény némi elismerése mellett komolyan kritizálja a politikai döntéshozatal átláthatatlanságát, a magas korrupciós kockázatot, az oktatás és az egészségügy állapotát.

Kitalálják, hogy – a hírek szerint – a jelentés elkészítésében többek között ki vett részt? Persze hogy Magyar György fia, Magyar Gábor. A fiatal ügyvéd amúgy nem ismeretlen a közéletben: ő védte »a puha diktatúra legkeményebb öklét«, a tavalyelőtt 94 évesen elhunyt Biszku Bélát.

A kommunista politikus a legnagyobb megtorlások, kivégzések idején, 1957. már­cius 1. és 1961. szeptember 13. között volt belügyminiszter. Az ügyészség néhány éve életfogytiglani börtönt kért az ’56-os forradalom utáni megtorlások, a 46 ember életét kioltó salgótarjáni sortűz, valamint a Nyugati téri karhatalmisták és tüntetők közötti három halálos áldozattal járó összecsapás miatt. A Biszku-ügy előtt pedig a »vöröscsillag-pert« vitte, miután Fratanolo Jánost vörös csillag viselése miatt tiltott önkényuralmi jelkép viseléséért őrizetbe vették.

Hát ennyi, belátom, ő is független, ahogy az apja, a showman-attorney, akinél a szereplés, a nagyotmondás mindig a kelléktár része volt. Egy lapinterjúban arra a felvetésre, hogy úgy hírlik, tudja, ki ölte meg 1963-ban John Fitzgerald Kennedy amerikai elnököt, szemrebbenés nélkül azt felelte: írt egy novellát, amelyben felállított egy elméletet, hogy kinek is állhatott érdekében a dallasi gyilkosság. Arra jutott – most figyeljenek –, hogy Kennedy alelnöke, a későbbi elnök, Lyndon B. Johnson lehetett a felbujtó. Mekkora lúzertársaság ez az FBI…”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/126764