Az „ünnep” üzenete

2018. március 16. 11:56

Török Gábor
törökgáborelemez

A Fidesz számára kulcskérdéssé vált, hogy a választási kampány számára egyre kellemetlenebb dinamikáját megfordítsa, vagy legalább megtörje.

„A Fidesz számára kulcskérdéssé vált, hogy a választási kampány számára egyre kellemetlenebb dinamikáját megfordítsa, vagy legalább megtörje. Míg négy évvel ezelőtt szinte jutalomjáték volt a kormánypártnak a voksolás előtti egy-két hónap, benne a legnagyobb visszhangot kiváltó Simon-üggyel és az ellenzéki kampány bénázásaival, idén ehhez képest sorra jöttek a Fidesz számára ártalmas témák. Kezdődött az Altusz-nyilatkozattal, folytatódott a minden napra egy Elios-aktával, aztán jött a váratlan és széles körben tárgyalt hódmezővásárhelyi vereség, végül pedig Simicska Lajos lapja kezdte el a sajátos politikai vadászatot, és hozott elő újabb és újabb kínos dokumentumokat kormánypárti vezetőkről. Március 15-től a Fidesz azt várhatta, hogy megtöri ezt az irányt, és a Békemenettel erőt és magabiztosságot mutat, kijön abból a defenzívából, amibe az elmúlt hetekben került. A Békemenet azt a célt biztosan teljesítette, hogy rengeteg embert toborzott össze, a mozgósítás jól működött, a demonstráció tehát sikeresnek bizonyult. Hogy ezzel a kampány dinamikája megfordult volna, az ma este még biztosan nem dönthető el. A következő napok politikai vitái mutatják majd meg, hogy ebből a kormányoldal mennyit tud profitálni: új irányt ad a kampánynak, vagy csak epizódnak bizonyul.

Pár héttel ezelőtt egy rádióműsorban arról beszéltem, korábban nem hittem volna, hogy a bevándorlás kérdése ilyen hosszú időn keresztül a kormánypárt vezető témája tud lenni, és azt sem gondoltam volna, hogy a 2018-as kampányban kizárólag ezt teszi majd a kirakatba. Az egyik egyetemi kollégámtól kaptam is egy levelet a műsor után, amelyben finoman megdorgált, mondván, hogy tévedek: a kormánypárt kampányának ez csak az egyik üzenete, de emellett nagyon fontosak a kormányzás gazdasági és társadalmi eredményei is, amelyek szintén a kormány üzenetei között szerepelnek. Orbán Viktor mai beszéde megmutatta, hogy – bár kétségtelenül szólhatna az elmúlt nyolc év eredményeiről is, hiszen tagadhatatlanul lenne muníció – ebben a kampányban a Fidesz mindent a migrációra tesz fel. Egy téma, egy ügy ilyen mértékben szerintem még soha nem uralt el egyetlen ünnepi beszédet sem, szinte gigantikus méretűvé növelve a kérdést és annak tétjét, ezáltal azt is üzenve, hogy minden más ügy eltörpül, sőt, felvetése gyengíti a lényegi kérdést, azaz ártalmas is. A Fidesz láthatóan lemondott arról, hogy a kormányzás egyéb területeiről bármit mondjon, nem csupán ígéreteket nem tesz, de a létező eredményeit sem hajlandó a kampányban tárgyalni. Fontos döntés ez, amelynek a hasznosságát április nyolcadika után tudjuk majd megítélni.

Orbán Viktor beszédében elhangzott egy szokatlan, meglepő mondat, amely azonnal az ellenzéki pártok legfontosabb témája lett. A miniszterelnök erkölcsi, jogi és politikai elégtételt helyezett kilátásba a támadásokkal szemben a választásokat követően. Az elmúlt pár órában folyamatosan azon gondolkoztam, hogy vajon ennek a résznek mi értelme, mi célja lehetett? Mit szeretett volna ezzel elérni a szónok, hogyan illeszkedik a kormányfői stratégiába? Tudhatta előre, hogy egy ilyen mondatot sokan – nem ok nélkül - fenyegetésnek fognak értelmezni, és egy miniszterelnöki pozícióból elhangzó hasonló megnyilatkozás a kampány hajrájában az ellenzék számára magas labda lehet. Ha korábbi szövetségesének és mostani ellenségének, Simicska Lajosnak akart üzenni, azt megtehette volna számtalan más – nem nyilvános - csatornán is, ehhez biztosan nem egy olyan eszközt volt célszerű igénybe venni, amelyre a legnagyobb figyelem irányul. Magam ezen a ponton egyelőre nem tudok másra gondolni, mint arra, hogy itt nem a ráció, hanem a zsiger szólalt meg: a miniszterelnök nem azt mondta, ami hasznos számára, hanem amit ebben az ügyben valójában gondol, még inkább érez. Ha valóban így történt, az olyasmi, amit Orbán Viktor a beszédeiben viszonylag ritkán szokott elkövetni: komoly politikai hiba.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/126660

Ajánljuk még a témában