Vízumokkal mentenék ki az ausztrálok a fehér farmereket Dél-Afrikából

2018. március 14. 19:01

A földek elkobzása, és a fehérek elleni gyilkosságok elől mentené ki az ausztrál kormány a dél-afrikai fehér farmereket: rendkívüli vízumokat állítanának ki számukra.

Vízumok kiállítását tervezi az ausztrál kormány a bajba került fehér, dél-afrikai farmerek részére – írja a BBC. Erről az ausztrál belügyminiszter, Peter Dutton beszélt szerdán, kifejtve, hogy a földműveseknek szükségük van egy „civilizált ország” segítségére, ezért humanitárius alapon adnák ki a rendkívüli vízumokat.

Arról, hogy miért is kerültek bajba a fehér farmerek, a Mandiner külön cikkben foglalkozott részletesen: akkor azt írtuk, a dél-afrikai kormány a fehér farmerek földjeinek kompenzáció nélküli elvételét tervezi a helyi szélsőbal indítványa alapján. További gondot jelentenek a bennszülött lakosság által a fehérek ellen indított portyák és gyilkosságok a leggazdagabb afrikai országban.

Az ausztrálok aggodalmát azonban a dél-afrikai kormányszóvivő nevetségesnek nevezte: Ndivhuwo Mabaya a BBC-nek úgy nyilatkozott, semmilyen ok nincsen azt feltételezni, hogy a dél-afrikai lakosság bármely része a demokratikusan megválasztott vezetők által veszélyeztetve lenne. „Semmi értelme bármitől félni, a földek újraelosztása jogszerűen fog történni. Világszerte minden barátunkat szeretnénk megnyugtatni, hogy semmi ok az aggodalomra” – jelentette ki. Szerinte Dél-Afrika továbbra is egyesült nemzet marad a fehérek és feketék között.

Az ausztrál belügyminiszter ugyanakkor leszögezte, szükség van a civilizált országtól jövő segítségre. „Ha rákeresünk pár felvételre, elolvassuk a híreket, halljuk a beszámolókat, láthatjuk, hogy borzasztó körülményekkel néznek szembe” – mondta Peter Dutton a farmerekről. Hozzátette: különleges vízumok ide, vagy oda, azt szeretné, hogy az ideérkezők betartsák az ausztrál törvényeket, dolgozzanak keményen, integrálódjanak a társadalomba, és ne a jóléti államon élősködjenek.

Az üggyel kapcsolatban a dél-afrikai külügyminisztérium is megszólalt: ők sajnálkozásukat fejezték ki, hogy Ausztrália nem vette igénybe az összes létező diplomatikus csatornát, nem nekik élt panasszal, hanem rögtön a közvélemény elé lépett.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/126593

Ajánljuk még a témában