Századvég: A válaszadók hatvan százaléka szerint az ellenzék beengedné a migránsokat az országba

2018. március 14. 16:51

Ha az ellenzéki jelöltek kerülnek hatalomra, akkor beengedik a migránsokat Magyarországra – a válaszadók hatvan százaléka gondolja ezt a Századvég legújabb kutatása szerint.

A Századvég Alapítvány legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a magyarok többsége (52 százaléka) úgy véli, egyre több olyan erőszakos bűncselekményre lehet számítani 2018-ban Európában, amely hátterében a migráció áll. A többség szerint, ha az ellenzék kerülne hatalomra, az növelné a Magyarországra áramló migrációt és vele a bűncselekmények számát.  

Az elmúlt napokban négy olyan súlyos, késeléses támadás is történt Bécsben, melyek elkövetői bizonyíthatóan vagy vélelmezhetően migrációs hátterűek voltak. Ezek az esetek mind az osztrák, mind a magyar közbeszéd meghatározó témájává váltak, és több kérdést is felvetettek a migráció és a közbiztonság összefüggéséről. A történések kapcsán a Századvég Alapítvány kutatása annak járt utána, hogy hogyan látja a magyar lakosság a közbiztonság helyzetét Európában, valamint, hogy milyen bevándorlásügyi fordulatra számítanának Magyarországon egy esetleges ellenzéki hatalomra kerülés esetén.

A kutatás tanúsága szerint a lakosság jelentős többsége (83 százaléka) hallott a múlt heti bécsi késelésről, amely során egy afgán migráns négy embert súlyosan megsebesített. A válaszadók döntő többsége pesszimista Európa biztonságát illetően: a megkérdezettek 52 százaléka úgy gondolja, hogy 2018-ban egyre több olyan bűncselekmény lesz, amelyek hátterében migránsok állnak. A válaszadók 26 százaléka nem vár változást e tekintetben, és kevesebb, mint a megkérdezettek ötöde (18 százaléka) látja optimistán a helyzetet.

A kutatás arra is rávilágított, hogy a lakosság többsége hasonló pesszimizmussal tekint a magyarországi közbiztonság jövőbeni helyzetére, amennyiben az ellenzéki pártok kerülnek hatalomra az országgyűlési választások után. Egy ilyen forgatókönyv esetén a válaszadók 60 százaléka szerint növekedni fog a migrációs teher, a megkérdezettek 62 százaléka szerint pedig a migrációs hátterű erőszakos bűncselekmények száma fog emelkedni Magyarországon.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/126585

Ajánljuk még a témában