Salvini: Olaszország nem válhat menekülttáborrá

2018. március 14. 18:15

Az olasz választásokat megnyerő jobboldali koalíció vezetője kijelentette: kormányzása alatt az ország az EU tagja maradna, de alapvető dolgokban sürgetne irányváltást Brüsszelben.

Olaszország a kormányváltás nyomán s az EU tagja marad, de irányváltásra van szükség egyebek között az európai migrációs politikában, mivel Itália nem válhat menekülttáborrá – jelentette ki Matteo Salvini a Liga és a parlamenti választásokon győztes olasz jobbközép koalíció vezetője szerdán Rómában a külföldi újságírók előtt. 

Matteo Salvini hangsúlyozta, hogy a március 4-i választásokon a legtöbb szavazatot (több mint 37 százalékot) szerzett jobbközép vezetőjeként a kormányfői székbe készül. Hozzátette, egyedül a választásokon vesztes balközép Demokrata Párttal (PD) nem akar együtt kormányozni. „Minden más elképzelhető” – jelentette ki arra utalva, hogy nem zárja ki a legerősebb párt Öt Csillag Mozgalommal (M5S) való koalíciót. Hangsúlyozta azonban, hogy ebben az esetben nem a Liga, hanem az egész jobbközép koalíció – az ehhez tartozó Hajrá Olaszországgal (FI) és az Olasz Testvérekkel (Fratelli d'Italia) – lépne kormányzási szövetségre az M5S mozgalommal. 

Matteo Salvini hangsúlyozta, ha a Liga és a jobbközép kerül kormányra, Olaszország az EU tagja marad, de „alapvető dolgokban irányt kell változtatni, például az európai migrációs politikában, mivel Olaszország nem válhat menekülttáborrá”. 

Salvini bejelentette, hogy megkezdi az egyeztetést a parlamentbe bejutott olasz pártokkal a felső- és alsóház elnökeinek kinevezéséről. Elsőként Luigi di Maióval, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetőjével veszi fel a kapcsolatot. 

A tíz nappal ezelőtti választásokkal megszületett új római parlament március 24-én kezdi meg munkáját. Március 27. körül várható a felső- és alsóház elnökének megválasztása, amelyeket a két győztes, a legtöbb szavazatot szerzett jobbközép koalíció és a legtöbb szavazatot szerzett párt között kellene megosztani. 

Luigi Di Maio az M5S miniszterelnök-jelöltje úgy nyilatkozott, az olaszországi kormányalakítás gyorsabb lesz a németnél. 

Antonio Tajani az Európai Parlament elnöke, a FI politikusa elutasította a Liga-M5S kormány lehetőségét hangsúlyozva, hogy ez a jobbközép szövetségre szavazó olaszok elárulása lenne. Silvio Berlusconi a FI elnöke a választási kampányban többször kijelentette, hogy az M5S megállítására tért vissza a politikai színtérre. 

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/126592

Ajánljuk még a témában