Orbán utolsó esélye

2018. március 14. 15:42
Gomperz Tamás
HVG

Ha Orbán Viktor tényleg annyira előrelátó, akkor a következő három héten azon dolgozik, hogy ezt a választást elbukja.

„Ha Orbán Viktor tényleg annyira előrelátó, mint ahogyan azzal állítólag büszkélkedni szokott, akkor a következő három héten azon dolgozik, hogy ezt a választást elbukja. Nem nagy arányban, csak éppen hogy. Ennek értelmét helyettesének helikopteres vadászata világítja meg.

Mi történne, ha veszítene?

Alámerülhetne és kibekkelhetne. A táborában vallásos áhítattal ápolgatott legendáját mitikus elemekkel gazdagíthatná. Szerzett javait megvédhetné. Pihenhetne, feltöltődhetne, meditálhatna. Szervezkedhetne, áskálódhatna, rombolhatna. Pár éven belül pedig diadalmasan visszatérhetne. Tulajdonképpen nem is nagyon kéne csinálnia semmit ennek érdekében. Ha akarná, sem kerülhetné el az újbóli győzelmet.

Sok esély ugyan nincs rá, de három indok miatt maradhat alul a Fidesz az idei választáson. Először is azért, mert uncsi. Ennyi idő után mindenki uncsi, tán még Áder János is. Jó, ő nem, de a többiek eléggé. Másodszor azért, mert a közszolgáltatások színvonala alacsonyabbra került, mint a plebejus kormánybiztos verdájának padlólemeze. És bár nem kevesen vannak, akik a fűtetlen kórtermekben vacogva, az ágyi poloskákkal vívott közelharc közben is hálásak a kormánynak, amiért a költségvetés örvendetesen nagy szeletét a világszínvonalú fekvőbeteg-intézmények helyett a felcsúti fociklub külföldi játékosainak fizetésére fordítja, de a számuk a kórházi fertőzések következtében folyamatosan apad. Végül ott a harmadik ok: a morális felháborodás. Igazából csupán az utóbbi veszélyes az Etyeki-dombság Géniuszára, a másik kettőt eddig remekül hatástalanította a migráns- (lánykori nevén: rezsi-) propaganda.

A morális felháborodás viszont fenyegető rá még akkor is, ha egyelőre alaktalan és tompa. A gyors vereséggel megelőzhetné azt, hogy elsöpörje őt.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/126582