Mike Pompeo

Izrael-párti és Putyin-kritikus héja az új amerikai külügyminiszter

2018. március 13. 15:10

Mike Pompeo, az új amerikai külügyminiszter Netanjahu barátja, Irán és Oroszország elszánt kritikusa.

Kirúgta Rex Tillerson eddigi külügyminisztert Donald Trump amerikai elnök. Utóda Mike Pompeo, a CIA eddigi igazgatója lett.

Pompeo korábban Kansast képviselte a washingtoni szövetségi Képviselőházban republikánus politikusként. Azokban az években Barack Obama legkeményebb kritikusai közé tartozott, különösen az Iránnal kötött megállapodás miatt, amit „katasztrofálisnak” tartott, Iránt pedig „a terrorizmus legnagyobb állami szponzorának” nevezte.

Mike Pompeo azt is kritizálta, hogy az egyezmény előtt nem követelték meg Irántól azt, hogy Teherán ne nevezze meg többé célként Izrael elpusztítását.

A republikánus politikus Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel is találkozott, Pompeo utána azt mondta: „csodálatra méltóak” Netanjahu erőfeszítései Irán nukleáris fegyverkezése ellen.

Egy másik alkalommal hangsúlyozta: „Ki kell állnunk szövetségesünk, Izrael mellett és meg kell állítani a terrorizmust”.

Pompeo a CIA-igazgatóvá való kinevezésekor a meghallgatás során Oroszországról is beszélt. Szerinte Oroszország nagy fenyegetést jelent az Egyesült Államokra, és Putyin országa agresszíven „lerohanta és elfoglalta Ukrajnát, fenyegette Európát”, miközben semmit sem segített az Iszlám Állam legyőzésében.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/126529

Ajánljuk még a témában