Ismét beavatkozhat Amerika Szíriában

2018. március 13. 08:59

Újabb amerikai akciók jöhetnek Szíriában.

Az Egyesült Államok kész beavatkozni a szíriai Kelet-Gútában, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem képes érvényt szerezni korábbi tűzszüneti határozatának – írja a Euronews.

Az amerikai ENSZ-nagykövet kijelentette, hogy a végtelenségig nem nézik tétlenül, hogy Kelet-Gútában még mindig harcok folynak annak ellenére, hogy az ENSZ BT megszavazta a humanitárius tűzszünetet február végén.

Ezt az amerikai ENSZ-nagykövet jelentette ki azután, hogy a szíriai főváros peremvidékét változatlanul ostromolják a szíriai kormányerők mondván, hogy a terrorszervezetekre, amelyekkel ők továbbra is harcban állnak, nem vonatkozik a február végén megszavazott fegyvernyugvás.

Nikki Haley azt mondta, hogy az Egyesült Államok készen áll, hogy akcióba lendüljön, ha arra szükség lesz. Nem akarják ezt a megoldást választani, de - mint azt már bizonyították - ha rákényszerülnek, meglépik. És ez a jövőben is így lesz.

A Euronews cikkéből kiderül, hogy Kelet-Gúta az utolsó nagyobb kiterjedésű terület Szíriában, amelyet a felkelők ellenőriznek. A rezsim és szövetségesei majdnem egy hónapja indították a legutóbbi ostromot a több éve bevehetetlennek bizonyuló hídfőállás ellen.

Mostanra sikerült éket verniük a felkelők csapatai közé, ami elemzők szerint egyrészt a több hete szakadatlan bombázásnak köszönhető, másrészt annak, hogy a felkelők szaúdi és katari támogatású osztagai rivalizálnak egymással.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/126501

Ajánljuk még a témában