Terror Budapesten

2018. március 12. 10:58

Ha valaha eljutsz Budapestre, mindenképp látogass el a Terror Házába. A múzeumot Orbán Viktor kormánya nyitotta meg 2002-ben.

„Anna elvitt a Terror Házába, az egyik legkülönlegesebb múzeumba, ahol valaha voltam. A Terror Háza az egykori kommunista titkosszolgálat központjában található. A múzeumot a fasizmus és a kommunizmus egykori áldozatainak szentelték. Az épületet először a Nyilaskeresztes Párt (a magyar fasiszták) használták, mint pártközpontot, aztán 1945-1956 között ez volt a kommunista titkosszolgálat központja. 

Lélegzetelállító látni mind a fasiszták propagandáját – a nyilaskeresztes mozgalomét, amit 1944 októberében a náci megszállók juttattak hatalomra, és a ő kommunista utódaikét, akik 1989-ig vezették az országot, és elképzelni, hogy milyen lehetett ezzel együtt élni. A múzeumban valódi tárgyak láthatóak az állami rendőrterrorról. A lényeg az, hogy Magyarország az egyik terrorista rezsimről váltott a másikra. (...)

Ha valaha eljutsz Budapestre, mindenképp látogass el a Terror Házába. A múzeumot Orbán Viktor kormánya nyitotta meg 2002-ben mint az áldozatoknak állított emléket és mint a közelmúlt történelmének tanulságait összefoglaló intézményt. Nagyon fontos, hogy emlékezzünk, mit tudnak tenni egymással emberi lények, és hogy mit jelentett a fasizmus és a kommunizmus alatt élni.

Miután végiggyalogoltam a szobákon, amelyek tele vannak propagandaplakátokkal, amelyek a nép ellenségeit szidják, és erőszakos elnyomásukra szólítanak fel, már el tudjátok képzelni, miért reagáltam erősen erre az undormányra, ami egy amerikai állami iskola folyosóján fogadott, és ami azok mellett fejt ki propagandát, akik mindent és mindenkit eltörölnének, akik és amik a progresszív paradicsom létrehozásának útjában állnak. Vess egy pillantást a fotóra, amivel ez a poszt indul. Ez a Terror Házában készült, a »ruhaváltós« szobában. A magyar nyilas egyenruha és a kommunista egyenruha áll egymás mellett. A bőrbakancsok ugyanazok.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/126433

Ajánljuk még a témában