Nagy-Britannia

Elbukott a „tejeskávéadó” ötlete Nagy-Britanniában

2018. március 9. 11:17
A brit kormány elvetette az eldobható kávéspoharakra kivetendő adó ötletét, ami a hulladéktermelés visszaszorítását célozta volna.

A brit kormány elvetette az úgynevezett tejeskávéadó ötletét, amelyet az eldobható kávéspoharakra vetettek volna ki a hulladéktermelés visszaszorítása érdekében, mert úgy véli, hogy hatékonyabb megoldás, ha a kávézók inkább kedvezményeket adnak azoknak a vásárlóknak, akik saját bögrével érkeznek – írta a BBC News.

A brit parlament környezetvédelmi ellenőrző bizottságának januárban ismertetett javaslata szerint az adó mértéke poharanként 25 penny (87 forint) lett volna. Az elképzelés az volt, hogy, ha a tejeskávéadó adó révén sem sikerül teljesíteni 2023-ig az újrahasznosítási célkitűzéseket, akkor teljesen ki kell vonni a forgalomból az egyszer használatos poharakat.

A szigetország kormánya szerint azonban jobb megoldás, ha a kávézók inkább kedvezményeket biztosítanak azoknak a vásárlóknak, akik saját bögrével érkeznek.

 

(MTI)

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mondjuk azt nem értem, hogy ha egy kocsmában a csapos meg tudja oldani a poharak elmosását, akkor ez kávézókban miért megugorhatatlan kihívás.

Egész felnőtt életemben vezettem egy hol kisebb, hol nagyobb családi konyhát. Gyerek közvetlenül a Háború után voltam, falun.
Akkor NEM volt szemétszállítás, viszont méretes kertünk volt, évente jött János bácsi, ásott egy cca. 1 köbméteres gödröt és abba dobáltuk azt a keveset, ami volt. Volt néhány konzervdoboz, zöldség hulladék, més nem nagyon. A hamut szétterítettük télen az utcán. Nem volt nagyon papír hulladék sem, nem vettünk újságot, de ha vettünk volna, biztos elégetjük.

Ami most van, az viszont rémes! Most ugyanott lakunk, de vagy 10 keresztutcával kijjebb. A szomszédban a kis hotel 2 éve próbálkozott főzéssel, saját ételhoirdóval jártunk át, mert jól esett volna egy kis pihenés, pár hónap után ezt leállították, mert az ellenőrük NEM ENGEDTE. Megértem, mert egy esetleges ételmérgezéskor jót lehet vitatkozni azon, h. az ételhordó nem volt elmosva rendesen, v. a konyha a hibás. Útáltam hazahozni a sok kis dobozt, a sárga zsákba elvileg CSAK KIMOSOTTAT lehet berakni. Kiöblítettem, beraktam, morogtam. Lassan romlott a színvonal is, abbahagytuk.

Elég sok yoghurt fogy.Van amelyikünk kimossa, sárga zsák, van, aki bele a háztartásiba. Útálom a pazarlást, a semmire sem jó szemetet. A rengeteg ilyen-olyan NEM visszaváltható, cserélhető üveg, rémes.

Ha ez a szörnyella Széll ordítozás helyett egy ÉRTELMES szemétkezelési programmor tudna letenni az asztalra, attól tényleg zöldebb lehetne az LMP a jelenlegi egészen más helyett.

Ez a hozott bögre a szívemhez szólt, mégha le is szavazták. Itt nyilván kávé automatákra gondoltak, mert kávézóban nem gond a mosogatás.

Válaszok:
Agnieszka | 2018. március 9. 14:38

Jó, persze, megoldhatatlan. De a háztartási szemét mennyiség félelmetes!

Köszi, így értem, de elég abnormális ötletnek tűnik innen a szittya vadkeletről nézve, hogy valaki megy az utcán, és kávét szürcsölget.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés