Jó marad a viszony

Lázár: A bécsi videó nem érinti az osztrák-magyar viszonyt

2018. március 8. 17:44

A Miniszterelnökséget vezető miniszternek nem állt szándékában megbántani a bécsieket – osztrák kollégájával tisztázta bécsi videóját Lázár János.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a bevándorlás következményeire és hatásaira akart rávilágítani kedden Bécsben készült, a bevándorláshelyzettel kapcsolatos Facebook-videójával. A tárcavezető ezt csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján közölte, miután Gernot Blümel osztrák kancelláriaminiszterrel tárgyalt.

Elmondása szerint osztrák kollégájával egy jó hangulatú beszélgetésben tisztázták, hogy az osztrák fővárosban tett keddi magánlátogatása nem érinti a kétoldalú osztrák-magyar kapcsolatokat, amelyek annyira javulnak, hogy nincs, ami ezt el tudná rontani. A magyar kormány abban érdekelt, hogy a kapcsolatok a következő időszakban is érdemben javuljanak – tette hozzá.

A Miniszterelnökség vezetője kifejtette: a videóban Bécs egyik városrészében szerzett tapasztalatait akarta bemutatni, nem állt szándékában megbántani a bécsieket, de szeretett volna rávilágítani a bevándorlás következményeire és hatásaira, ami nem Bécs sajátos jelensége, például Brüsszelben és Berlinben is megtapasztalható.

Magyarországnak szólt a felhívás – mondta a miniszter –, azt szerette volna érzékeltetni, hogy az egy választás lehetősége, milyen lesz Budapest vagy más magyar nagyvárosok. Még van arra lehetőség, hogy április 8-án Magyarország elkerülje, hogy bevándorlóország legyen – fogalmazott Lázár János.

Beszámolt arról is, hogy nincs lehetőség egységes uniós álláspontra az ENSZ globális bevándorlási javaslatcsomagjáról, amely megnyitná a magyar határokat és megteremtené a bevándorlás megszervezését. Ezt a kormány nem fogadja el, alapvető feltételek hiányoznak – fogalmazta meg, hozzátéve: a magyar javaslatok világosak és egyértelműek, s azokat Várhelyi Olivér, a brüsszeli magyar állandó uniós képviselet vezetője is nyilvánvalóvá tette szerdán Brüsszelben, a dokumentum tárgyalása során.

A világszervezet előtt két dokumentum van – magyarázta Lázár János, kifejtve: egyetértés van abban, hogy mi legyen a menekültekkel, és Magyarország minden nemzetközi konvenciót betart, ugyanakkor nincs egyetértés a gazdasági bevándorlók ügyében.

Az ENSZ zászlajára tűzte a migráció megszervezését, megfosztaná az országokat attól, hogy meghatározza, kik éljenek ott és ellehetetlenítené a határvédelmi kötelezettséget. A magyar álláspont szerint ez káros, mindenkinek joga van békében és biztonságban ott élni, ahová született – erősítette meg. A migráció senkinek nem jó: annak sem, aki életét kockáztatva elindul és a célországoknak sem – emelte ki a tárcavezető.

(Kép és szöveg: MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/126282

Ajánljuk még a témában