Fazekas: A földtörvény biztosítja, hogy a föld azé legyen, aki megműveli

2018. március 8. 19:38

A földet művelőket szolgálta az elmúlt években a 200 ezer hektár állami földértékesítés – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter csütörtökön.

A földtörvény biztosítja, hogy a föld azoké legyen, akik megművelik, és a földet művelőket szolgálta az elmúlt években a 200 ezer hektár állami földértékesítés is a földművelésügyi miniszter szerint. Fazekas Sándor egy sülysápi gazdafórum előtti sajtótájékoztatón beszélt erről csütörtökön.

Az elmúlt nyolc évet szerinte az agrárbéke jellemezte, a kormányzat a gazdákkal együtt alakította ki az ágazat új jogi kereteit. „Célunk a közös agrárpolitikában a magyar gazdák érdekeinek képviselete” – hangsúlyozta a miniszter, kiemelve, hogy a területalapú támogatás több mint 70 ezer forintra nőtt hektáronként a 2010-es 40 ezer forintról. 

Felhívta a figyelmet arra is, hogy Sülysápra az elmúlt években 1,3 milliárd forintnyi fejlesztési pénz érkezett, amiből a gazdák számára fontos agrárpályázatokra 300 millió forint, a mikrovállalkozásokra 60 millió, a kisvállalkozások fejlesztésére 72 millió forint jutott. Hozzátette, hogy 200 millió forint jutott egészségház megépítésére, és szintén 200 millió forint épületenergetikai fejlesztésekre is.

Fazekas Sándor példátlannak nevezte azt, ahogyan Magyar Zoltán, a Jobbik országgyűlési képviselője egy tévéműsorban „nekiment” a gazdatársadalomnak. A jobbikos politikus azt mondta – tette hozzá –, hogy az állami földeket vissza kell szerezni, azokat jogtalanul privatizálták.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/126287

Ajánljuk még a témában