Befejezetlen feladatunk

2018. március 8. 07:33

Antonio Guterres
Népszava

A nemek közötti egyenlőség, valamint a nők és lányok felemelkedésének elérése korunk befejezetlen feladata.

„A női jogegyenlőség szempontjából kulcsfontosságú pillanatban vagyunk. Az elnyomás és a diszkrimináció virágzását lehetővé tevő történelmi és strukturális egyenlőtlenségek jobban láthatóak, mint valaha. Latin-Amerikától Európán át Ázsiáig, a közösségi médiában, a filmforgatásokon, a gyárakban és az utcákon a nők tartós változásra, valamint a szexuális bántalmazással, szexuális zaklatással és a diszkrimináció minden formájával szembeni zéró toleranciára hívnak fel.

A nemek közötti egyenlőség, valamint a nők és lányok felemelkedésének elérése korunk befejezetlen feladata, továbbá világunk legnagyobb emberi jogi kihívása.

Gyümölcsözőnek bizonyult a nők generációinak aktivizmusa. Jelenleg több lány jár iskolába, mint valaha, több nőnek van fizetett állása, valamint több nő tölt be vezető tisztséget a magánszektorban, a tudományos világban, a politikában és olyan nemzetközi szervezetekben, mint az Egyesült Nemzetek Szervezete. A nemek közötti egyenlőséget számtalan törvény rögzíti, és számos országban tiltották már be az olyan káros szokásokat, mint a női nemi szerv megcsonkítása vagy a gyermekházasság.

Ugyanakkor komoly akadályok maradhatnak fent, ha nem foglalkozunk azokkal a történelmi hatalmi egyensúly-deficitekkel, amelyek támogatják a diszkriminációt és a kizsákmányolást. Világszerte több mint egy milliárd nő nem kap jogi védelmet házasságon belüli szexuális erőszak esetén. A nemek közötti fizetési szakadék globálisan 23 százalék, egyes területeken a 40 százalékot is elérheti. A nők által végzett fizetetlen munka pedig továbbra sem elismert. A nőknek a nemzeti parlamentekben való átlagos képviseleti aránya egynegyednél is alacsonyabb, a vezetői testületekben pedig még ennél is kevesebben vannak jelen.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/126246

Ajánljuk még a témában