Márki-Zay Péter már az első közgyűlésen sem mondott igazat

2018. március 7. 14:06

Végh Ibolya
Vásárhely24

Hétfőn munkaidő után polgármester úr négyszemközt közölte velem, hogy nem bízik a munkámban, mert én megengedhetetlen módon politizáltam a szombati közgyűlésen. Interjú.

„Kedden megszűnt a munkaviszonya a hódmezővásárhelyi önkormányzatnál, ahol 1990 óta dolgozott. Márki-Zay Péter mellett ült a szombati díszközgyűlésen, amit nemcsak aljegyzőként, hanem – többek csodálkozására – konferansziéként is levezetett. Mit rontott el két nap alatt?

Hétfőn munkaidő után polgármester úr négyszemközt közölte velem, hogy nem bízik a munkámban, mert én megengedhetetlen módon politizáltam a szombati közgyűlésen. A beszédében ugyanis azt állította, csak a hivatalba lépésekor lett számára tiszta, hogy a város milyen mértékben eladósodott. Szerinte ezt a vásárhelyiek eddig nem tudták, ő hozta nyilvánosságra munkába állását követően. Mint felelős aljegyző jeleztem neki, hogy a város költségvetése már február 7-én kikerült az internetre, azóta bárki megnézheti a város honlapján. Továbbá az eladósodottságról annyit mondtam neki, hogy a 23 milliárdos költségvetési főösszegnek a 2 százalékát sem éri el a város adósságállománya. Tulajdonképpen ez nem hitel, hanem egy részletfizetés, ami több éven keresztül tart: 2030-ig kell megfizetnünk azt a 3,8 milliárd forintot, amit ő 5 milliárdosnak emleget.

Tehát a politizálás annyi volt, hogy ön, mint aljegyző korrigálta Márki-Zay két tévedését?

Pontosítok: csúsztatását. Igen, ő ezt politizálásnak minősítette. Mivel a költségvetés elkészítése és annak publikálása a város honlapján a polgármesteri hivatal feladata, úgy éreztem, hogy ő ezzel a hivatalt akarja támadni és a dolgozókat akarja minősíteni. Sajnos, Márki-Zay Péter már az ünnepi beszédében sem mondott igazat.

Azt hallani a városban, hogy az új polgármester diktafont hord magával, rögzíti a beszélgetéseket. Látott diktafont nála?

Oh, igen! Ahogy a kollégámmal ültünk a polgármester szobájában, egyszer Márki-Zay Péter szórakozottan benyúlt a zsebébe és kivett egy diktafont. Ránk nézett, majd azt mondta: észre sem vettem, hogy ez meg be van kapcsolva. Egyébként az asztalára mindig ki van téve a diktafon. Bekapcsolja, amikor kimegy a folyósóra, hogy így beszélgessen az emberekkel. A megbeszéléseinken mindent felírt egy füzetbe, úgy, hogy mellette diktafonon is rögzíti a beszélgetést. Azon sem lepődnék meg ha összevagdosott felvételekkel állna elő.

Térjünk vissza a munkaviszonya megszüntetéshez! Hogyan közölte önnel Márki-Zay, hogy nem tart igényt a munkájára?

Először megfenyegetett, pszichés nyomás alá helyezett kényszerített arra, ha nem közös megegyezéssel szüntetjük meg a munkaviszonyomat, akkor ő bizalomvesztés címszóval azonnali hatállyal felmond nekem. A másik választásom az volt, hogy közös megegyezéssel megyek el, ebben az esetben ad nekem 2 hónap felmentési időt, amire az átlag bérem jár és 4 havi végkielégítést, ami közös megegyezés esetén jutalomként értelmezendő. A felmentési idő teljes tartamára mentesít a munkavégzés alól. Azt kérte, hogy másnap már be se menjek a hivatalba, sőt már aznap az irodámba se menjek vissza. Jeleztem neki, hogy ez bajos lesz, ugyanis aznap délután 6-kor kezdődött a választási bizottság ülése, ahol kisorsolták a jelöltek sorrendjét a szavazólapon. Főjegyző asszony betegsége miatt én voltam a Helyi Választási Iroda vezetője.

Kedden délelőtt közöltem vele, hogy nem tartok igényt a két hónap felmentési időre, hanem azonnali hatállyal szüntessük meg a munkaviszonyomat.

Miért? Ilyen gyorsan talált munkát?

Hétfőn futótűzként terjedt a hír, és már este több munkaajánlatot kaptam.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/126210

Ajánljuk még a témában