Brüsszelnek el kellene kezdenie a választókra hallgatni

2018. március 7. 11:00

Daniel Finkelstein
The Times

Eközben a populizmus vezető helyzetben van Lengyelországban, Magyarországon és Ausztriában is.

„Nézzük meg, mi történt Olaszországban. A következő hetekben a populisták és a szélsőjobb küzdenek majd a hatalomért. Egy iráni-iraki háborúra hajazó koalícióalakítás jöhet, amiben azt szeretnénk, bárcsak mindkét fél veszítene. Olyan rossz a vasárnapi választások eredménye, hogy még a szörnyű Silvio Berlusconi kudarca is csalódást kelt az emberben.

Ugyanez történt most Németországban is. A német koalíciós megállapodás után a populista Alternatíva Németországért párt marad a fő ellenzéki erő. Ez az ő fölemelkedésük mellett a két fősodorhoz tartozó párt – különösen a balközép – csalódást keltő állapota miatt van. A balközép pártok Európában szinte mindenütt vergődnek.

Eközben a populizmus (másként fogalmazva azok a pártok, akik »a nép hangjának« nevezik magukat) vezető helyzetben van Lengyelországban, Magyarországon és Ausztriában is. Ezen felül jelentős hatása van sok más országban is.

Mindemellett Nagy-Britannia az EU egyik legerősebb tagja is a kilépés mellett döntött.  Mikor áll meg egy pillanatra az EU, hogy megfontolja, hogy mindez esetleg nem a működésének következménye-e? Mikor fontolják meg, hogy a politikai integráció erőltetéséhez való ragaszkodásuk talán nem is olyan bölcs dolog?”

 

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/126196

Ajánljuk még a témában