Visszalépők

2018. március 7. 12:46

Bencsik Gábor
Demokrata

Az ellenzék számára a visszalépés haszna minimális, a várható eredmény nem változik.

„Jelenleg hat adatsorunk van, amelyekből nagyon nagy számú összefüggés olvasható ki, most azonban csak a legfontosabbat emeljük ki: a mindenki indul állapothoz képest hogyan változik a versenyben maradó pártok támogatottsága, ha a legesélyesebb ellenzéki jelölt egyedül indul a kormánypártok jelöltjével szemben. A következtetésünk szigorúan empirikus, figyelmen kívül hagyja, hogy a változásban mekkora szerepe lehet az átszavazásnak és a szavazástól való távolmaradásnak.

Baranya 1. választókerület, Pécs
Ha minden bejelentkezett párt elindul, akkor Csizi Péter Fidesz-KDNP jelölt támogatottsága 43 százalék, a legesélyesebb ellenzéki jelölt, a független Mellár Tamás támogatottsága 26 százalék. A többi ellenzéki pártra tehát 31 százalék jut. Ha Mellár egyedül indul Csizi ellen, a támogatottság így alakul: Mellár 45, Csizi 55 százalék. A szabadon maradó 31 százalék támogatásból 19-et szerezne meg Mellár, 12-öt Csizi. Az ellenzék számára a visszalépés haszna csekély, a várható eredmény nem változik.

Budapest 4. választókerület, II. és részben III. kerület
Ha minden bejelentkezett párt indul, akkor Varga Mihály Fidesz-KDNP jelölt támogatottsága 48 százalék, a legesélyesebb ellenzéki jelölt, a DK-s Niedermüller Péter támogatottsága 25 százalék. A többi ellenzéki pártra tehát 27 százalék jut. Ha Niedermüller egyedül indul Varga ellen, a támogatottság így alakul: Niedermüller 39, Varga 61 százalék. A szabadon maradó 27 százalék támogatásból 14-et szerezne meg Niedermüller, 13-at Varga. Az ellenzék számára a visszalépés haszna minimális, a várható eredmény nem változik.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/126204

Ajánljuk még a témában