Egy igazi kereszténydemokrata polgármester

2018. március 3. 18:03

Giczy György
Magyar Nemzet

Márki-Zay Péter a szeretet hatalmáról beszélt, nem a hatalom szeretetéről.

„A hódmezővásárhelyi polgármester-választás kellőképpen megmozgatta a politikai elemzők és az ellenzéki pártok képzeletét. Az összefogás szükségességének felismerése nem tekinthető új gondolatnak, de a vásárhelyi eredmény jelentős lendületet adott az önállóságukat féltékenyen őrző pártvezetőknek is. Erről még bizonyára számtalanszor szó esik a következő napokban, miközben tagadhatatlanul fajsúlyos kérdések vetődnek fel a parlamenti választások kimenetelét illetően. De Hódmezővásárhelyen történt valami más is, amire sem az elemzők, sem az ellenzéki pártok nem reagáltak, jóllehet ennek a jelenségnek az összefogás szükségességén túlmutató üzenete van. A győztes polgármesterjelölt emberi és politikai hitvallásáról beszélek.

Elhangzik ugyan az ellenzék koordinált jelöltállításával kapcsolatban az alkalmasság követelménye, de ez még mindig nem visz közelebb a vásárhelyi siker el nem hanyagolható karakteréhez. Ahhoz, hogy itt nem pusztán egy általánosságban alkalmas jelölt győzött. Megjelent a magyar közéletben egy kereszténydemokrata politikus. Ezt nem csak azért kell hangsúlyozni, mert egy nagycsaládos, templomba járó, hitét gyakorló személyről van szó. Ez meghirdetett programja alapján is világos. Márki-Zay Péter a szeretet hatalmáról beszélt, nem a hatalom szeretetéről. Amit annál is inkább komolyan kell vennünk, mert például az ellene kampányoló plébános magatartásáról – minden sértődöttség nélkül – csak annyit mondott, hogy imádkozik érte. Majd megelőlegezte a bizalmat azok iránt az önkormányzati képviselők iránt is, akik méltatlan eszközökkel harcoltak ellene. Habár az ellenjelöltként fellépő alpolgármester lemondott a tisztségéről, képtelen lévén az együttműködésre, az új polgármesternek erre sincs rossz szava. Neki rendíthetetlenül bíznia kell, minden kedvezőtlen előjel ellenére, hiszen a vásárhelyiek mellett az egész országnak is reményt akar adni.

Nem ígéri meg, hogy politikai ellenfelein bosszút áll. Csak azt, hogy a város lakossága számára is átláthatóvá akarja tenni az önkormányzat működését. Amivel az őt támogatók mellett a vele szemben állók számára is tisztességes támpontokkal kíván szolgálni politikai magatartásuk további alakításához.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/126003

Ajánljuk még a témában