Luxemburg is beszáll

Beszáll a paksi perbe Luxemburg is

2018. március 3. 10:34

Luxemburg is csatlakozik Ausztriához, mint felperes a paksi beruházásról szóló perben.

Luxemburg is belép az Európai Bíróságon Paks 2 állami támogatása miatt indult eljárásba – írja a Népszava. Lehetséges, hogy az ügyből az egész európai energiapolitikát meghatározó precedensértékű per lesz.

Miután Ausztria pert indított az Európai Bíróságon a paksi bővítés állami támogatásának engedélyezése miatt. Az alperes az Európai Bizottság, a per tárgya pedig az, hogy kipótolhatja-e a kormány költségvetési forrásból a paksi beruházás várhatóan ezer milliárdos veszteségét.  Jávor Benedek tette közzé az információt a Facebookon: „Luxemburg hétfőn csatlakozik Ausztriához Paks 2 EU bírósági ügyében”.

A Népszava cikke szerint, a perben Ausztria arra is rákérdez, hogy a nukleáris energia alkalmazásának támogatása milyen mértékben ad fölmentést az uniós versenypiaci szabályok alól. Annak kivizsgálását is kérik, hogy tényleg az Euratom szerződés szerinti közös európai célnak minősül-e egy orosz tőkéből, orosz technológiával, orosz kivitelezésben létesülő atomerőmű, vagy ez esetleg az orosz nukleáris ipar támogatása.

 

 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/125989

Ajánljuk még a témában