Momentum

Segítettünk a Jobbiknak, a Jobbik is segített – Rendhagyó interjú Fekete-Győr Andrással

2018. március 2. 8:07
Nehezen, de bent lesz a parlamentben a Momentum – állítja Fekete-Győr András pártelnök a Mandinernek. A spontán interjúra egy budapesti villamosozás közben került sor: kifaggattuk Fekete-Győrt a Jobbikhoz és a többi ellenzéki párthoz való viszonyukról, Hódmezővásárhely tanulságairól és saját választási esélyeikről is. Interjúnk.

Meg kell ragadni a Momentumot, jutott eszembe az életbölcsesség, amikor megpillantottam Fekete-Győr Andrást a villamoson. Így is tettem, hiszen kíváncsi voltam, merre araszol a Momentum szerelvénye, hogy is van ez az összefogósdi a Jobbikkal, LMP-vel, no meg a pártelnök szerint bejutnak-e a Parlamentbe. Villáminterjú négy megállóra hangszerelve.

Fekete-Győr András magányosan szállt villamosra a Fővám téren, kezében ajánlásgyűjtő ív, elmondása szerint épp kopogtatásból jön. Amíg a villamos lassan kigördült a Szabadság hídra, belevágtunk az interjúba.

***

Arról olvastunk, hogy az LMP hajlandó tárgyalni önökkel. Összefognak?

Nevezzük inkább együttműködésnek. Erre mindig is nyitottak voltunk, de van három feltételünk. Hiteles, integratív ellenzéki jelölt legyen, akinek van matematikai esélye legyőzni a Fideszt helyben, és az összes többi párt is tegye meg ezt a gesztust. Ha ez megvalósul, a többi párt jelöltje is szóba jöhet a visszalépésnél.

Nem késő még e visszalépéseket megtenni?

Szerintem nem. Meg kell várni az ajánlások leadási határidejét, március 5-ét, és utána beszéljünk erről. Jelenleg az egész országban gyűjtjük az ajánlásokat, ahogy a többi párt.

Elképzelhető-e bármiféle összefogás, kooperáció, koordinált indulás a Jobbikkal?

Fájó és nehéz szívvel, de ki kell jelenteni, hogy a Jobbiknak is vannak vállalható jelöltjei.

Tehát itt nem a pártról beszélünk, hanem személyiségekről. Nagyon fontos látni, a hódmezővásárhelyi győzelem azt bizonyította, hogy a régi pártok már nem elegek. Olyan jelöltek kellenek, akik a kiábrándult, bizonytalan szavazókat is meg tudják szólítani. Ilyen volt Márki-Zay Péter. Egy MSZP-s vagy DK-s vagy jobbikos jelölt nem biztos, hogy alkalmas lett volna erre.

Márki-Zay Péter esetében azért nem elhanyagolható a jobbikos kötődés, a Jobbik pártigazgatója is a helyszínen dolgozott, jobbikos aktivisták segítették szervezetten a kampányát...

Rengeteg momentumos segített neki, ahogy jobbikos is. A többi pártot nem tudom. Infrastruktúrával nem sok párt rendelkezik. Nekünk van Hódmezővásárhelyen szervezetünk, mi segítettünk a Jobbiknak, a Jobbik is segített. Nem tudom, Márki-Zaynak milyen kötődése van, én úgy tudom, korábban nem is politizált.

Közben a villamos átsiklik a Duna felett, megérkezünk a Gellért térre. Az új felszállók közül többen felismerik a pártelnököt, de nem akarják zavarni az interjút.

Mik a Momentum esélyei? Bekerülnek a Parlamentbe?

Nehéz, de bent leszünk.

Nem tudom, mekkora aránnyal, de az öt százalékot megugorjuk. Magas lesz a választási részvétel.

Biztos ez? Jelenleg 1-2 százalékra mérik a Momentumot.

2-3 százalékra. Mindig az utolsó hetekben indul be a bizonytalanok fejében a politizálás. A Momentum teljes megújulást, frissességet, fiatalságot hoz, erre sokan vágynak. Sokaknak van elege az elmúlt 28 évből, csak még nem döntötték el pontosan, kire szavazzanak.

Tekintsünk balra: adott esetben létrejöhet bármiféle együttműködés az MSZP-vel, DK-val?

E pártok nagyon erodáltak, mi szeretnénk őket nyugdíjazni, de bármennyire meglepő, az ő soraikban is lehetnek vállalható jelöltek.

Bedöcögünk közben a Gárdonyi térre.

Konkretizáljunk! Visszalépnének a baloldali jelöltek részére?

Elképzelhető ilyen forgatókönyv is. Ez március közepéig ki fog derülni. Abban bízom, hogy nagyon sok momentumos jelölt el tud indulni úgy, hogy nem lesz vetélytársa.

Na de van esélye egy momentumos jelöltnek egyéniben?

Vannak olyan jelöltek, akiknek igen. Ilyen Lakatos Béla, Ács polgármestere, Szolnokon Szekeres Éva, Sopronban Supka-Kovácsné Holzhofer Tünde.

De én is esélyes lehetek itt, a belvárosban.

Azért Juhász Péter is bejelentkezett jelöltnek, és úgy tűnik, a szívére vette, hogy ön is indul.

Egy hónapnyi demokratikus verseny van még hátra, ki fog derülni, ki a legalkalmasabb arra, hogy akár a fideszeseket is integrálni tudja. Az első választókerületben sokan kiábrándultak a Fideszből. Nem biztos, hogy Juhász Péter alkalmas a megnyerésükre, lehet, erre Csárdi Antal vagy én alkalmasabb vagyok. 

Hol tartanak az ajánlásokkal?

Féltávnál voltunk 30 ezer ajánlásnál, bízom benne, hogy meglesz a 106 jelölt, de most picit pesszimistább vagyok. Mondjuk, már az is hatalmas szó lenne, ha a 81-et elérjük. Nincs Kubatov-listánk, nekünk el kell mennünk a választókhoz.

Mit üzen a Mandiner olvasóinak?

Nem tudom, kik olvassák a Mandinert, és hogy ez most mennyire propaganda vagy sem, de menjenek el szavazni és voksoljanak a fiatalságra! Szavazzanak egy olyan pártra, akik se nem bal-, se nem jobboldaliak, küldjük el ezt a bandát a fenébe a szocikkal együtt. A fiataloké a jövő!

Befutunk a Móricz Zsigmond körtérre. Búcsút veszünk, ő balra, én jobbra el.

Összesen 151 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Fegyőr is jól tudja , hogy a kezdeti nagy lendület után úgy elszürkültek , hogy már csak a belső torzsalkodásaik jelentik a témát , nem a saját , jól kivehető karakterük . A Momentum egy a sok szürke ellenzéki párt közül .

Persze. Vona kifejezetten koalíciós partnerként említi a Momentumot.
Még egyszer: ez már a korábbi önmaga 180 fokos ellentétébe fordulr neo-Jobbik.

Macron likes it...

Azt viszont nem tudni, hogy a pártok egyesülését követik-e a választók?

Tunya még soha sem gabalyodott vitába senkivel.
Nem vitatkozik, nem érvel, hanem sulykol és linkeli a balrad.ru-t.

NAAAAAAAAACI!

Schmuck Andor hatarolodjon el.

remélem. a jobbik és a momentum jó együtt

Az egész emberből a gyökértelenség, a program nélküliség, a megvásárolhatóság, az anarchia, a rombolás utáni vágy, a morális-politikai értékrend nélküliség, s a hatalom utáni sóvárgás jött le.

Kell a generáció váltás, de ne cseréljük a selejtet - a mai egész balliberális tábort - a fiatal selejtre. Lépjen már a színre végre egy zsidó, vagy nem zsidó olyan fiatal értelmiségi, akinek koherens világlátása, a nemzet jövőjéről alkotott hiteles, morálisan és szakmailag is elfogadott, stratégiai kérdésekben nemzeti minimumot teremtő víziója van.

A mai balliberális fiatalok között nincs ilyen, nagyítóval sem találni. Csak kisstílű anarchistákat, drogosokat, melegeket, mindenféle deviánst, hétköznapi zsoldost, gerinctelen köpönyegforgatót -ugye lehet Karácsonnyal kezdeni a sort, Vonával folytatni - , szimpla hazaárulókat.

Schiffer, muszáj volt Neked visszavonulni???

szerintem királyság lenne ha Vona lenne a köztársasági elnök, és Fekete Győr meg a miniszterelnök...de nekem fordított felállással is jó

Segíteni kell a jobbiknak? Egyedül nem megy?

Mi téged és a törpepártodat küldjük el a fenébe!
Mert a fiataloké a jövő, de nem a csupaszcsigáké!

Szellemes, ügyes kis cikk, változatlanul ellenszenves interjúalany.

Meglátjuk.

Engem az is érdekelne, hogy Iránból megérkezett-e a válasz a Mahmud Ahmadenizsadnak írt levelére.

Válaszok:
Sulammit | 2018. március 2. 11:13

Mindig mennek gyerekek a Békemenetre, hiszen a teljes családok mennek.
Pont ezért nem tudták megtámadni a fideszeseket a JOBBIKOSOK, a legutóbbin sem. Pedig ki lett adva nekik esm-en az ukáz.

Vádold azzal ellenfeledet, amit akarsz megtenni.

most miért? te nem unod a fideszt?

"Fájó és nehéz szívvel, de ki kell jelenteni, hogy a Jobbiknak is vannak vállalható jelöltjei."

Ilyen egy velejéig romlott liberális bunkó: sajnálja, hogy egy
jelölt vállalható, csak azért, mert nem ő jelölte.

Fekete-Győr András mellett a fekete szén világít.

"Gyurcsány-Vona-Szél-Karácsony-Fekete-Győr az alternatíva"

A sötét erők összefogak.

Válaszok:
Berecskereki | 2018. március 2. 14:45
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés