Momentum

Segítettünk a Jobbiknak, a Jobbik is segített – Rendhagyó interjú Fekete-Győr Andrással

2018. március 2. 08:07

Nehezen, de bent lesz a parlamentben a Momentum – állítja Fekete-Győr András pártelnök a Mandinernek. A spontán interjúra egy budapesti villamosozás közben került sor: kifaggattuk Fekete-Győrt a Jobbikhoz és a többi ellenzéki párthoz való viszonyukról, Hódmezővásárhely tanulságairól és saját választási esélyeikről is. Interjúnk.

Meg kell ragadni a Momentumot, jutott eszembe az életbölcsesség, amikor megpillantottam Fekete-Győr Andrást a villamoson. Így is tettem, hiszen kíváncsi voltam, merre araszol a Momentum szerelvénye, hogy is van ez az összefogósdi a Jobbikkal, LMP-vel, no meg a pártelnök szerint bejutnak-e a Parlamentbe. Villáminterjú négy megállóra hangszerelve.

Fekete-Győr András magányosan szállt villamosra a Fővám téren, kezében ajánlásgyűjtő ív, elmondása szerint épp kopogtatásból jön. Amíg a villamos lassan kigördült a Szabadság hídra, belevágtunk az interjúba.

***

Arról olvastunk, hogy az LMP hajlandó tárgyalni önökkel. Összefognak?

Nevezzük inkább együttműködésnek. Erre mindig is nyitottak voltunk, de van három feltételünk. Hiteles, integratív ellenzéki jelölt legyen, akinek van matematikai esélye legyőzni a Fideszt helyben, és az összes többi párt is tegye meg ezt a gesztust. Ha ez megvalósul, a többi párt jelöltje is szóba jöhet a visszalépésnél.

Nem késő még e visszalépéseket megtenni?

Szerintem nem. Meg kell várni az ajánlások leadási határidejét, március 5-ét, és utána beszéljünk erről. Jelenleg az egész országban gyűjtjük az ajánlásokat, ahogy a többi párt.

Elképzelhető-e bármiféle összefogás, kooperáció, koordinált indulás a Jobbikkal?

Fájó és nehéz szívvel, de ki kell jelenteni, hogy a Jobbiknak is vannak vállalható jelöltjei.

Tehát itt nem a pártról beszélünk, hanem személyiségekről. Nagyon fontos látni, a hódmezővásárhelyi győzelem azt bizonyította, hogy a régi pártok már nem elegek. Olyan jelöltek kellenek, akik a kiábrándult, bizonytalan szavazókat is meg tudják szólítani. Ilyen volt Márki-Zay Péter. Egy MSZP-s vagy DK-s vagy jobbikos jelölt nem biztos, hogy alkalmas lett volna erre.

Márki-Zay Péter esetében azért nem elhanyagolható a jobbikos kötődés, a Jobbik pártigazgatója is a helyszínen dolgozott, jobbikos aktivisták segítették szervezetten a kampányát...

Rengeteg momentumos segített neki, ahogy jobbikos is. A többi pártot nem tudom. Infrastruktúrával nem sok párt rendelkezik. Nekünk van Hódmezővásárhelyen szervezetünk, mi segítettünk a Jobbiknak, a Jobbik is segített. Nem tudom, Márki-Zaynak milyen kötődése van, én úgy tudom, korábban nem is politizált.

Közben a villamos átsiklik a Duna felett, megérkezünk a Gellért térre. Az új felszállók közül többen felismerik a pártelnököt, de nem akarják zavarni az interjút.

Mik a Momentum esélyei? Bekerülnek a Parlamentbe?

Nehéz, de bent leszünk.

Nem tudom, mekkora aránnyal, de az öt százalékot megugorjuk. Magas lesz a választási részvétel.

Biztos ez? Jelenleg 1-2 százalékra mérik a Momentumot.

2-3 százalékra. Mindig az utolsó hetekben indul be a bizonytalanok fejében a politizálás. A Momentum teljes megújulást, frissességet, fiatalságot hoz, erre sokan vágynak. Sokaknak van elege az elmúlt 28 évből, csak még nem döntötték el pontosan, kire szavazzanak.

Tekintsünk balra: adott esetben létrejöhet bármiféle együttműködés az MSZP-vel, DK-val?

E pártok nagyon erodáltak, mi szeretnénk őket nyugdíjazni, de bármennyire meglepő, az ő soraikban is lehetnek vállalható jelöltek.

Bedöcögünk közben a Gárdonyi térre.

Konkretizáljunk! Visszalépnének a baloldali jelöltek részére?

Elképzelhető ilyen forgatókönyv is. Ez március közepéig ki fog derülni. Abban bízom, hogy nagyon sok momentumos jelölt el tud indulni úgy, hogy nem lesz vetélytársa.

Na de van esélye egy momentumos jelöltnek egyéniben?

Vannak olyan jelöltek, akiknek igen. Ilyen Lakatos Béla, Ács polgármestere, Szolnokon Szekeres Éva, Sopronban Supka-Kovácsné Holzhofer Tünde.

De én is esélyes lehetek itt, a belvárosban.

Azért Juhász Péter is bejelentkezett jelöltnek, és úgy tűnik, a szívére vette, hogy ön is indul.

Egy hónapnyi demokratikus verseny van még hátra, ki fog derülni, ki a legalkalmasabb arra, hogy akár a fideszeseket is integrálni tudja. Az első választókerületben sokan kiábrándultak a Fideszből. Nem biztos, hogy Juhász Péter alkalmas a megnyerésükre, lehet, erre Csárdi Antal vagy én alkalmasabb vagyok. 

Hol tartanak az ajánlásokkal?

Féltávnál voltunk 30 ezer ajánlásnál, bízom benne, hogy meglesz a 106 jelölt, de most picit pesszimistább vagyok. Mondjuk, már az is hatalmas szó lenne, ha a 81-et elérjük. Nincs Kubatov-listánk, nekünk el kell mennünk a választókhoz.

Mit üzen a Mandiner olvasóinak?

Nem tudom, kik olvassák a Mandinert, és hogy ez most mennyire propaganda vagy sem, de menjenek el szavazni és voksoljanak a fiatalságra! Szavazzanak egy olyan pártra, akik se nem bal-, se nem jobboldaliak, küldjük el ezt a bandát a fenébe a szocikkal együtt. A fiataloké a jövő!

Befutunk a Móricz Zsigmond körtérre. Búcsút veszünk, ő balra, én jobbra el.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/125941

Ajánljuk még a témában