Olga Deutsch

Izraeli NGO-felügyelő: Ellentmondásos a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítvány működése

2018. március 3. 13:00

Veszprémy László Bernát

Az emberi jogi NGO-k azt hiszik, minden, amit csinálnak, feltétlenül jó – mondta a Mandinernek Olga Deutsch, az NGO-k működését ellenőrző izraeli NGO Monitor európai referense, akit az NGO-k és a terrorizmus kapcsolatáról, Soros György Nyílt Társadalom Alapítványáról és a Soros-kampányról is kérdeztünk.

A hétköznapi magyar olvasónak talán először az kellene elmagyarázni, hogy miért van szükség az NGO-k megfigyelésére. A legtöbb ember valószínűleg azt gondolja, hogy minden NGO aranyos, toleráns, demokratikus szerv.

A kérdésben már benne van a válasz fele. Azt tapasztalhatjuk, hogy számos NGO, amely az emberi jogok és a humanitárius értékek nevében cselekszik egyfajta „glória-hatásban” (halo effect) sütkérezik. Ezt jelenti, hogy a nyilvánosság, a döntéshozók és a támogatók előtt legitimációt élveznek: minden, amit csinálnak, feltétlenül jó kell, hogy legyen, és csakis jó ügyeket szolgálhat. Sok esetben ez így is van, de mégis olyan fokú bizalmat élveznek, ami nincs arányban kapcsolataikkal, költségvetésükkel és befolyásukkal, melyek lényegében egy kisebb országéval azonosak. Okkal lehetne érveli amellett, hogy az Amnesty International példának okáért egy kisebb országhoz hasonlatos. S tekintve, hogy aránytalan bizalmat élveznek, ezen „kis országok” esetében teljesen hiányoznak a fékek és egyensúlyok, illetve az átláthatóság elvei. Ez különösen veszélyes, ugyanis ezek az NGO-k főleg a háborúk, humanitárius katasztrófák, konfliktusok esetében aktivizálják magukat. Az NGO-k támogatásának és céljainak vizsgálatára tehát szükség van.

Támogatja bármely kormány az önök tevékenységét?

Egyetlen kormány sem támogat minket, és ezt az elvünket fenn is tartjuk, hiszen csakis így maradhatunk flexibilisek és függetlenek. Az emberi jogi NGO-k tevékenységét az arab-izraeli konfliktus keretében elemezzük, ez a szakterületünk. Mi vagyunk az egyetlen szervezet, amely ezeknek az NGO-knak a viselkedését vizsgálja. Erre pedig azért van szükség, mert azt láthatjuk, hogy számos szervezet az emberi jogok hirdetése helyett nyíltan politikai programokat követ, egyértelműen az egyik oldalt támogatja, nagy sikerrel lobbizik, de ami még veszélyesebb, hogy néha támogatják az antiszemitizmust, a gyűlöletbeszédet, igazolják az erőszakot, vagy vezetőségükön keresztül terrorszervekkel tartanak kapcsolatot. 

Támogatják-e esetleg ezek a szervezetek az illegális bevándorlást?

Ez a kérdéskor nem feltétlenül a mi területünk, de igen, egyes szóban forgó csoportok már egy ideje nagyon aktívan támogatják az Izraelbe történő illegális bevándorlást is. 

A szóban forgó szervezetek egy része bizonyára csak azt mondaná, hogy Izrael legitim kritikáját adják. Nyilván ön sem tartja antiszemitizmusnak, ha rámutatnak egyes izraeli emberi jogi problémákra.

A kérdés, amit feltesz, nagyon összetett, de a legitim kritika egy dolog, és az emberi jogok képviseletének álcája mögött történő antiszemitizmus-terjesztés meg egy másik. Nyilván az sem árt, ha közben a szóban forgó NGO-k nem ápolnak kapcsolatokat terrorista szervezetekkel sem. Arról is fontos beszélni, hogy politikai véleményeket képviselni teljességgel legitim dolog, de akkor nevezzük nevén a szervezeteket: ők lobbiszervek. Természetesen a lobbizás is elfogadott dolog – mindenki más és más érdekeket képvisel –, de ezek a lobbiszervek emberi jogokat képviselő NGO-kak nevezik magukat, és szentekként mutatkoznak a nyilvánosság előtt. 

Kik pénzelik ezeket az NGO-kat?

A pénzük 80 százalékát az Európai Uniótól kapják, valamennyit Amerikától és Kanadától, de ez utóbbiak eltörpülnek az európai kormányoktól kapott összegek mellett. Az EU-n belül Kelet-Európa szinte egyáltalán nem támogatja az általunk vizsgált civil szervezeteket, inkább Nyugat- és Észak-Európa. Nem tudom megmondani, hogy mi az oka az eltérésnek – talán köze van a civil szervezetek állami támogatásának nyugat-európai hagyományához –, de így van.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Soros Györgyhöz kötötte egyes civil szervek működését Izraelben. Van ennek valóságtartalma?

Természetesen! A Nyílt Társadalom Alapítvány mindenhol szerepet játszik a világon, és gyakran Izraelben is. Soros György általában egyes országokban játszott szerepe miatt kerül szóba, de fontos látni, hogy alapítványán keresztül az egész világon jelen van. A legtöbb tevékenység, amit végeznek, globális stratégiájuknak része, és nem csak egy országra korlátozódik. Fontos megérteni, hogy már csak azért is ellenmondásos a szerepük, mert igen nagy hálózatról beszélünk. Soros 1984 óta 32 milliárd dollárt adott a Nyílt Társadalom Alapítványnak. Minden, amit csinálnak, globális kontextusba kerül.

Igaz az a sokat hangoztatott állítás, hogy politikai célt teljesítenek a Nyílt Társadalom Alapítvány által támogatott szervek?

A Nyílt Társadalom Alapítvány nagyon aktív, és az NGO-k, amiket támogat (például az izraeli katonák állítólagos háborús bűneit feltáró Breaking the Silence – a szerk.) nem ellenőrzik a forrásaikat, és az általuk közölt adatok nem egy informatív diskurzus részei, hanem politikailag erősen színezettek. A hozzáállásuk egyértelműen elfogult. A politikai motivációjukról pedig el lehet mondani, hogy Soros György egy Karl Popper nevű filozófus hatása alá került londoni évei során, amely a teljes szólásszabadság, a sokszínű diskurzus és az abszolút demokrácia céljait tűzte ki. Ez megmagyarázza, miért próbálja megdönteni a rendszert és a kormányokat megannyi helyen, ahol alapjaival aktív. 

Adataik szerint támogat a Nyílt Társadalom Alapítvány olyan civil szervezeteket, melyeknek köze van a terrorizmushoz?

A Nyílt Társadalom Alapítvány olyan csoportokat támogat, amely a BDS-t (Izrael bojkottálását, a befektetések kivonását, illetve szankcionálását) hirdetik, és amelyek azért lobbiznak az EU-ban, hogy megjelöljék a vitatott területekről származó izraeli termékeket. 2016-os kutatásunk szerint a Nyílt Társadalom Alapítvány támogatott egyes szerveket, amelyeknek ismert kötelékei vannak a Palesztin Felszabadítási Népfronthoz (Popular Front for the Liberation of Palestine), amelyet az EU, az USA, Kanada és Izrael is terrorista szervezetként kezel. Ezek a csoportok, amelyeket támogatnak, a Palestinian Center for Human Rights, a Defense for Children International – Palestine és az Al Haq. A Nyílt Társadalom Alapítvány kiemelkedően átláthatatlan projektjeit és támogatásait tekintve, így nehéz megmondani, hogy ma is támogatják-e ezeket a szerveket.

Ön Szerbiából származik, és említette, hogy többször járt Magyarországon. Milyen élményei voltak, illetve mit gondol a Sorossal kapcsolatos magyar kormánykampányról?

Nagyon szeretem Magyarországot, és sok-sok napot töltöttem Budapesten! Gyönyörű ország, gyönyörű város, remek emberekkel. Európa manapság érdekes hely, és nem gondolom, hogy Magyarország egyedül lenne bizonyos változásaival: gondoljunk csak a Brexitre! Ha valaki azt mondaná, hogy Magyarország ma kilóg az európai változások sorából, az szerintem téved. A Soros-kampány ügyében pedig nem vagyok szakértő, de a Nyílt Társadalom Alapítvány a többi hasonló alaphoz képest nyitott a politikai céljait tekintve, és így a tevékenységük legitim. Egyetlen emberre kihegyezni egy egész kampányt, amit ráadásul sokan antiszemitának látnak, nem túl sikeres.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/125845

Ajánljuk még a témában