Politikai célú manipuláció a Republikon „kutatásában”?

2018. február 28. 15:41

Deák Dániel
Figyelő

A Republikon Intézet ugyanis miközben elképesztő visszaesésről ír, a mostani „kutatásával” csupán beállt a sorba: a korábban irreálisan magas, közel 60 százalékos szint helyett most 48 százalékos várható listás eredmény jósolnak.

„Az egykori SZDSZ utódszervezeteként funkcionáló Republikon Intézet arról számolt be, hogy méréseik szerint 2017 nyara óta most a legalacsonyabb a Fidesz támogatottsága. A vészjósló szalagcímek mögött vélhetően tudatos manipuláció húzódhat meg, ugyanis a Soros György tevékenységét pozitívnak megítélő intézet tavaly év végén irreálisan magas, közel 60 százalékra mérte a kormánypártokat. Így a kampány során ez az irreálisan magas szám könnyen tud majd tovább „zuhanni” az egykori SZDSZ-es politikus Horn Gábor és SZDSZ-tanácsadó Tóth Csaba intézetének írásaiban.

Igen hatásvadász, »Megroggyant a Fidesz, araszol felfelé az ellenzék« címmel számolt be a 24.hu nevű internetes portál a liberális Republikon Intézet legfrissebb „közvélemény-kutatásáról”. A gyanútlan olvasó a hír láttán azonnal arra gondol, hogy komoly bajban vannak a kormánypártok, hiszen már két hónapja zuhan a Fidesz-KDNP támogatottsága az egykori SZDSZ-es koalíciós egyeztetésért felelős államtitkár, Horn Gábor irányítása alatt álló intézetnél.

Érdemes azonban jobban szemügyre venni a számokat, ugyanis azokból világosan látszik, hogy tudatos politikai manipuláció állhat a „kutatás” hátterében.

A Republikon Intézet ugyanis miközben elképesztő visszaesésről ír, a mostani „kutatásával” csupán beállt a sorba: a korábban irreálisan magas, közel 60 százalékos szint helyett most 48 százalékos várható listás eredmény jósolnak. Érdemes emlékezni, 2014-ben 44 százalékos listás eredménnyel szerzett a Fidesz-KDNP kétharmados parlamenti felhatalmazást.

Ennek ellenére a korábbi irreálisan magas bázisérték miatt az SZDSZ-es utódszervezetként funkcionáló Republikon mostani „méréséről” úgy lehet beszámolni az ellenzéki sajtótermékekben a kampány kezdetén, miszerint „megroggyant” volna a Fidesz.

A Republikon mostani adata – alighanem politikai célzattal – sántít, a Fidesznek „mért” állítólagos rossz adat a legtöbb kutató szerint a párt valós, régóta változatlan támogatottsága. A korábbi túlmérés és a mostani zuhanás vizionálásával csupán az a Republikon célja, hogy a kampányban a Fidesz támogatottságának visszaeséséről szóljanak a hírek.

Nem ez az első eset, hogy a balliberális megrendelésekből élő cégnek érdekes „kutatásai” látnak napvilágot. Korábban a 888.hu képekkel alátámasztott cikkében arról számolt be, hogy a Republikon Intézet 2016. májusi „elemzésében” egymásnak ellentmondó számokat hozott nyilvánosságra. Ennél az esetnél is ugyanaz volt tapasztalható a Republikon Intézet „mérései” kapcsán, mint most. Mint akkor a 888.hu fogalmazott: nehezen hihető, hogy a Republikonnál 8 százalékot zuhant egy hónap alatt a kormánypártok támogatottsága a pártválasztók körében, miközben más közvélemény-kutató cégek már hónapok óta 40 százalék körül mérték akkoriban a Fidesz-KDNP-t.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/125861

Ajánljuk még a témában