Oknyomozó újságírót öltek meg Szlovákiában

2018. február 26. 13:34

Meggyilkoltak egy oknyomozó újságírót és barátnőjét a szlovákiai Nagymácsédon – közölte az Új Szó hétfőn. Az ügyben már Fico és Kaliňák is megszólalt.

Meggyilkoltak egy oknyomozó újságírót és a barátnőjét Nagymácsédon – közölte az Új Szó hétfőn. Értesüléseik szerint a rendőrség éjfél előtt találta meg a 27 éves férfi és nő holttestét egy családi házban. Mindkét áldozaton lőtt sebek találhatóak, a gyilkos azonban elmenekült. 

Mint írják, a Denník N szerint az egyik áldozat Ján Kuciak, az Aktuality újságírója, aki többnyire adócsalások felderítésével foglalkozott. Az utolsó írását Marián Kočnerről készítette, ugyanis főként a Smerhez közeli emberek adóügyeivel foglalkozott. Kočner – az Új Szó szerint –  már meg is fenyegette Kuciakot, mikor az újságíró cikket készített arról, hogy a vállalkozó eladta a Bonaparte komplexumban található lakását. Az oknyomozó arra volt kíváncsi, hogy Kočner az ellene folyó rendőrségi vizsgálat miatt válik-e meg a vagyonától. Az ügyben Kočner megfenyegette az újságírót, ami ellen az Aktuality főszerkesztője is felszólalt. 

A gyilkosságok kapcsán már Robert Fico és Robert Kaliňák is nyilatkozott. Ha kiderül, hogy Ján Kuciak halála összefügg az általa végzett tényfeltáró munkával, akkor ez egy precedens nélküli támadás a szlovákiai demokrácia és sajtószabadság ellen – mondta Robert Fico (Smer) miniszterelnök az Új Szó szerint. Hozzátette: az elkövetőek mihamarabb meg kell találni, hogy büntetésüket kiszabhassák. Robert Kaliňák belügyminiszter a Facebookon tudatta, hogy megszüntette minden programját és visszasietett Pozsonyba, hogy segítse a gyilkosok kézre kerítését.

Az ügyben a Híd is állást foglalt. „Ha a nyomozás során bebizonyosodnak a médiában megjelent feltételezések, melyek szerint a gyilkosság összefügg a fiatal újságíró oknyomozó tevékenységével, akkor ez a sajtó- és véleményszabadság elleni támadás, melyet az egész társadalomnak el kell ítélnie” – áll a párt állásfoglalásában. Hozzáteszik: „Ugyanennyire fontos, hogy ne használjuk ki ezt a tragédiát politikai küzdelmekre” – derül ki az Új Szó cikkéből.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/125732

Ajánljuk még a témában