Ellenzéki kétségek

2018. február 23. 07:45

Török Gábor
törökgáborelemez

S akkor ott van a lényegi kérdés: egy ilyen konstrukció közelebb vinne-e az Orbán-kormány leváltásához, vagy legalább a gyengítéséhez?

„S akkor ott van a lényegi kérdés: egy ilyen konstrukció közelebb vinne-e az Orbán-kormány leváltásához, vagy legalább a gyengítéséhez? Ha minden szereplőnek egyénileg hasznos (mert mindenki több mandátumot szerez, mint szerezne nélküle), akkor persze az ellenzék közös célját is segíti, de miután éppen most beszéltük meg, hogy az egyéni hasznosság egyáltalán nem garantálható, nem könnyen előrejelezhető, az sem nevezhető világosnak, nyilvánvalónak, hogy végül jobban jönne-e ki belőle az ellenzék, mint ha nem indulna el ebbe az irányba.

Kockás papíron, tévéstúdiókban sok minden evidens, ami a politikai döntéshozó számára – aki végül a vásárra viszi a bőrét - messze nem az. Az együttműködés kérdése, mint a banalitásnál kicsit is bonyolultabb bármely ügy, egyrésztekből és másrésztekből áll. Dönteni persze csak az egyik irányba lehet, de a válasz nem automatikus és nem evidens.

Miután a politikai döntésekre erősen hatnak a »bizonyítékok« és az azok hatására kialakuló »hangulatok«, várható, hogy a vasárnapi hódmezővásárhelyi választásnak ebben az ügyben komoly szerepe lehet. Annak ellenére is, hogy tudjuk, egy mérés nem mérés, egy időközi választásból pedig hiteles módon csak az adott helyre és időpontra lehet érvényes következtetéseket levonni. Az eredmény értelmezésénél nem lehet eltekinteni attól sem, hogy Hódmezővásárhely a jobboldal talán legerősebb fellegvára, mint ahogy azt is figyelembe kell majd venni, hogy ott a Fidesz jelentős részben Lázár Jánost jelenti, és egy alapos elemzésben az ellenzéki induló személye, karaktere sem kerülhető meg. Ennek ellenére, ha Márki-Zay Péter a várakozásoknál jobban szerepel, megszorítja vagy akár óriási meglepetésre le is győzi a fideszes riválisát, akkor biztosan beindul majd a Fidesz végéről és az ellenzék esélyeiről szóló diskurzus, ami feltehetően hatással lesz az együttműködéssel kapcsolatos ellenzéki döntésekre is. Egy ilyen esetben nagy lesz a belső csábítás és a külső nyomás arra, hogy elinduljanak a vélt vagy valós mandátummaximalizálás felé. Ha viszont még megszorítani sem sikerül az ellenzéki közös jelöltnek a Fidesz politikusát, s akár a korábbi választásnál is nagyobb lesz Hegedűs Zoltán fölénye, akkor az egyéni utak kaphatnak megerősítést, és legfeljebb a kétharmadtól félve léphetnek valamilyen korlátozott megállapodás irányába az ellenzéki pártok.

Vasárnap este okosabbak leszünk. Nem, nem azt fogjuk tudni, hogy mi lesz április 8-án. De azt igen, hogy a politikai szereplők gondolkodása a választási esélyekkel és az együttműködés értelmével kapcsolatban milyen irányba fordulhat.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/125582

Ajánljuk még a témában