Berlin üzent

2018. február 23. 08:08

Lánczi Tamás
Mozgástér

A berlini terv megint nem szól másról, mint a probléma szétterítéséről.

„Az Európai Unió kohéziós támogatásait migránsok befogadásához kötné a német kormány – derül ki a Financial Times minapi cikkéből.

A lap szerint a német kormány Brüsszelben szellőztetette meg tervét, amely szerint a kohéziós alapok kifizetését (vagyis a strukturális támogatásokat) jogállamisági kritériumokhoz és a kötelező betelepítési kvótában való részvételhez kötnék. A német tervezet megfogalmazásában: »az EU strukturális és beruházási forrásai olyan országokat támogatnának majd, amelyek elfogadták azt a kötelezettséget, hogy befogadjanak és integráljanak nemzetközi védelemben részesíthető, tartózkodási jogot szerzett migránsokat.«

A berlini üzenettel kapcsolatban azonban több probléma is felmerül. 1. A német vezetés olyan sikeresen menedzselte a migrációs krízist, hogy Németországnak lassan fél éve nincs kormánya, így a »német kormány tervezete« súlyos legitimitásdeficittel küszködik. (...) 2. A berlini terv alapjaiban szembemegy a józan ész diktálta logikával, a kohéziós források lényege ugyanis éppen az elmaradottabb régiók felzárkóztatása. Ha a jövőben a befogadott migránsok arányában kapnak forrást az egyes régiók, akkor éppen a legszegényebb területeknek kellene a legtöbb bevándorlót elszállásolni? (...) 3. Eltekintve attól a ténytől, hogy a német kormány mind a mai napig nem volt képes megalakulni – kinek az érdekét szolgálja a javaslat? A német érdeket? Miért kellene jobban tekintettel lenni a német érdekre, mint a magyarra? Pusztán azért, mert Németország az erősebb, és nagyobb hatalma van Brüsszel felett? Így működik a németek építtette új Európa?

A berlini terv megint nem szól másról, mint a probléma szétterítéséről.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/125584

Ajánljuk még a témában