Fegyverbe, tanárok?

2018. február 23. 07:24

Földi Bence
Magyar Nemzet

Hiába tűnik innen nézve teljes őrültségnek az amerikai fegyvermánia, ez a hozzánk képest mégiscsak fiatal ország kevés régi hagyományainak egyike.

„A gyakoribbá váló lövöldözések miatt mind többen követelnek szigorítást. Az elnökök is egyre többször beszélnek erről, aminek következtében a fegyverkereskedelmi számok az egekbe szöknek, a fegyverlobbi legnagyobb örömére – nem csoda, hogy Trump elődjét, Barack Obamát »a legjobb fegyverkereskedőnek« is nevezték. Elnöksége első évében, 2008-ban a fegyvereladások számával nagyjából megegyező fegyverellenőrzésekből 13 milliót folytattak le, 2016-ban pedig már 27,5 milliót. A növekvő számú fegyver miatt nagyobb a valószínűsége annak is, hogy gyakrabbá válnak a sok áldozatot követelő lövöldözések. Innentől pedig kezdődik minden elölről. Érdekesség, hogy mivel fegyverbarát elnök került hatalomra, a fegyvereladási adatok romlottak 2017-ben, hiszen nincs már miért fegyverexpókra járni. Az összeesküvés-hívők elgondolkodhatnak azon is,vajon nem éppen a fegyverlobbi nyomására kezdett szigorításról beszélni az amerikai elnök? Különösen annak fényében érdemes ezen töprengeni, hogy a fegyveripar jelentős hajtóereje az amerikai gazdaságnak, amelynek talpra állításán serénykedik az elnök.

Megoldás lehetne a sokszor emlegetett ausztrál út – az automata és félautomata lőfegyverek egy csapásra történő betiltása és az eszközök állami felvásárlása –, ám az amerikai fegyverlobbi és a társadalom jókora szeletének ellenállása miatt csekély az esélye, hogy ezen az úton elindulnának. Hiába tűnik innen nézve teljes őrültségnek az amerikai fegyvermánia, ez a hozzánk képest mégiscsak fiatal ország kevés régi hagyományainak egyike, amelyet patriotizmusukból kifolyólag nehezen adnának fel. Így viszont marad az ördögi kör. És az iskolai lövöldözésekben elhunyt gyermekek családjának gyásza.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/125579

Ajánljuk még a témában