TGM: Magyarország nem civilizált ország

2018. február 21. 16:16

A filozófus szerint az április 8-i választás sem demokratikus, sem szabad nem lesz.

Tamás Gáspár Miklós volt szerda reggel az ATV Start műsorának vendége. A filozófus egy cikkében korábban azt írta, „a civilizációnak potenciálisan kampec” – a gondolkodó hozzátette, ezen véleményét fenntartja, Magyarországon legalábbis biztosan.

Szerinte a politikai személyiségek a mocsoknak és az ostobaságnak olyan mértékű ürülékfolyamát öntötték az állampolgárokra, amire még nem volt eddig példa.

Kérdésre válaszolva kifejtette, „Magyarország nem civilizált ország”, mivel a politikai társalgás sem civilizált, melyben milliók vesznek részt. Hozzátette, elvileg mindenki demokráciát kíván, ennek viszont feltétele a méltányos beszédmód. Szerinte a politikai szereplők egyfolytában gyilkosságra és egymás sárba tiprására szólítanak fel, de mikor megkérik, egy-két példát mondjon ennek bizonyítására, kifejti: mindenkire gondol, aki megszólal.

Később azt is elmondta, a szabad választásnak három feltétele közül – általános, egyenlő és titkos – a magyar választási rendszer az egyenlőségnek nem tesz eleget, mivel a körzetek igazságtalanul vannak felosztva, és a választási rendszer sem alkalmazkodik az ország politikai szerkezetéhez.

Hozzátette: „semmiféle kétség nem fér ahhoz”, hogy az április 8-i választás nem lesz demokratikus és nem is szabad, mert ahhoz „sajtószabadság kellene”.

Ugyanakkor Tamás Gáspár Miklós az ellenzékről is szót ejtett: szerinte mikor azok a kormánypárti politikusok börtönbe zárásáról beszélnek, akkor „a jogállam rekonstrukciója végett a jogállam fölszámolását ígérik”. Ha valaki jogállampárti demokrata, akkor ilyeneket ne mondjon – tette hozzá.

A filozófus azt is elmondta, kire szavazna az április 8-i választáson: egyrészt a Párbeszéd-MSZP listáját, másrészt a Szél Bernadett-féle LMP-t tartja vállalhatónak. Ám végleges döntést csak a kampány további részében fog hozni.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/125498

Ajánljuk még a témában