Az MSZP hitelességi problémákkal küzd lakhatási kérdésekben

2018. február 21. 21:48

Pap Szilárd István
Mérce

Nem elegendő, ha valaki csak a szavak szintjén küzd az Orbán-rendszerrel.

„Persze a szocialisták választási programjában vannak előremutató lakhatási vállalások, de az összes többi ellenzéki párt esetében is igaz ez az állítás. Szóval ha lakáspolitikai szempontok szerint akarnánk választani az ellenzéki pártok közül, akkor mindenképp felmerül a hitelesség kérdése. Fel kell tennünk például a kérdést, hogy a helyi önkormányzatok szintjén épített-e vajon a Fideszétől eltérő modellt az MSZP? Szembefordult a hajléktalanság kriminalizálásával? Tett lépéseket az elhelyezés nélküli kilakoltatások gyakorlata ellen?

A válaszok sajnos kiábrándítóak.

Nyilván az nem kérdés, hogy például a gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatását tiltó törvénymódosítást a Fidesz kaszálta el. A főgonosz titulusáért folytatott versenyben a Fidesz jelen pillanatban verhetetlen.

Mindazonáltal ellenzéki szavazóként nem elegendő számomra, ha valaki a szavak szintjén küzd az Orbán-rendszerrel, de a tettei nem mindig tükrözik, hogy jobb lenne a Fidesznél. Lehet ezt túlzott igényességnek nevezni, de azt gondolom, attól nem lesz jobb az országnak, ha az Orbán-rendszer kritikája mellett elfeledkezünk arról, hogy az elvárható  sztenderdekhez mérjük az ellenzéket, és elnézzük a hibáit csak azért, mert nem a Fidesz.

Nem elegendő egy program sokszor szép, de hazug ígéreteire vagy egy szövetséges párt lépéseire hivatkozni, hanem cselekedni is kéne a rendelkezésre álló mozgástéren belül. Márpedig az MSZP-nek jelenleg rendelkezésére áll az a lehetőség, hogy az általa vezetett önkormányzatok rendeletben tiltsák a elhelyezés nélküli kilakoltatásokat, vagy hogy ne üljenek fel a Fidesz hajléktalan embereket büntető vonatára.

Csak élni is kéne a lehetőséggel. A jóra való restség senkit nem tesz szimpatikusabbá.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/125514

Ajánljuk még a témában