Új magyarországi nemzetiség

Magyarországi nemzetiség lehetnek az oroszok

2018. február 21. 7:29
Oroszok szeretnék magukat magyarországi nemzetiséggé nyilvánítani.

A Nemzeti Választási Bizottság hitelesítette Döbrei István magánszemély kezdeményezését, amellyel magyarországi nemzetiséggé szeretnék nyilváníttatni az oroszokat – írja a HVG. Ez azt jelenti, hogy a kezdeményezőknek, ha sikerül legalább ezer aláírást összegyűjteniük, akkor az Országgyűlésnek kell döntenie a kérésről.

Az NVB, ilyenkor csak a formai feltételek meglétét vizsgálhatja. Az érdemi döntésnél majd az lesz a fő szempont, hogy a kérelmezők, ez esetben a Magyarországon élő oroszok, megfelelnek-e a 2011-es nemzetiségi törvény feltételeinek.

A HVG cikkéből kiderül, hogy a jogszabály szerint nemzetiségként elismerhető az a »Magyarország területén legalább egy évszázada honos népcsoport, amely az állam lakossága körében számszerű kisebbségben van, a lakosság többi részétől saját nyelve, kultúrája és hagyományai különböztetik meg, egyben olyan összetartozás-tudatról tesz bizonyságot, amely mindezek megőrzésére, történelmileg kialakult közösségeik érdekeinek kifejezésére és védelmére irányul«.

A szervező választópolgár az NVB-nek benyújtott iratban azt állította, hogy megfelelnek a követelményeknek.

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

:-))))csak egy millió? Mi ez a 23 millióhoz képest:-))))

Idezned pontosan hol is irja ezt a mester A marxizmus es nyelvtudomany kerdeseiben? Csak mert nem nagyon emlekszem erre a reszre...

Én nem tudtam arról, hogy legalább 100 éve élnek orosz közösségek Magyarországon, ez micsoda?

Ugye a görög kisebbség ügye is rendkívül necces volt, mintegy 95%-uk a vesztes polgáháború után menekült a szocialista Magyarországra.

Lehet, hogy a NOSZF után menekültek Magyarországra (is) és telepedtek le? Ez megmagyarázná, hogy miért idén kezdik újra a kezdeményezést.

Az azért nem elég, kell egy űllásfoglalás az MTA-tól, és mintha jól állna az ügyük....

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában