Új magyarországi nemzetiség

Magyarországi nemzetiség lehetnek az oroszok

2018. február 21. 07:29

Oroszok szeretnék magukat magyarországi nemzetiséggé nyilvánítani.

A Nemzeti Választási Bizottság hitelesítette Döbrei István magánszemély kezdeményezését, amellyel magyarországi nemzetiséggé szeretnék nyilváníttatni az oroszokat – írja a HVG. Ez azt jelenti, hogy a kezdeményezőknek, ha sikerül legalább ezer aláírást összegyűjteniük, akkor az Országgyűlésnek kell döntenie a kérésről.

Az NVB, ilyenkor csak a formai feltételek meglétét vizsgálhatja. Az érdemi döntésnél majd az lesz a fő szempont, hogy a kérelmezők, ez esetben a Magyarországon élő oroszok, megfelelnek-e a 2011-es nemzetiségi törvény feltételeinek.

A HVG cikkéből kiderül, hogy a jogszabály szerint nemzetiségként elismerhető az a »Magyarország területén legalább egy évszázada honos népcsoport, amely az állam lakossága körében számszerű kisebbségben van, a lakosság többi részétől saját nyelve, kultúrája és hagyományai különböztetik meg, egyben olyan összetartozás-tudatról tesz bizonyságot, amely mindezek megőrzésére, történelmileg kialakult közösségeik érdekeinek kifejezésére és védelmére irányul«.

A szervező választópolgár az NVB-nek benyújtott iratban azt állította, hogy megfelelnek a követelményeknek.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/125457