Április nyolcadika legfontosabb tétjei

2018. február 20. 10:51

Dorosz Dávid
Mérce

Ha sikerül a Fideszt kétharmad alatt tartani, és megakadályozni, hogy egymás után harmadszor szerezze meg az alkotmányozó többséget, az sokaknak fontos üzenet lesz.

„Közpolitikaiak mellett a választásnak lesznek politikai, részben pszchiológai tétjei is. Hiszen hiába győz a Fidesz, ha sikerül a pártot kétharmad alatt tartani, és megakadályozni, hogy egymás után harmadszor szerezze meg az alkotmányozó többséget, az sokaknak fontos üzenet lesz.

Egyrészt üzenet lesz magának a Fidesznek. Közhely leírni, de igaz: mint minden autokratikus vezető, Orbán sem ért semmi másból, csak az erőből. Bár nem szabad túlértékelni, de egy mérsékelten erős ellenzéki szereplés jelzés a Fidesznek, hogy az elmúlt 4 év arcátlan és embertelen Soros/migráns/brüsszeles kampányhányadékát azért nem lehet egy az egyben lenyomni a magyarok többségének torkán. Konszolidáció nyilván nem várható ennek hatására, de a kormányzásnak csúfolt állandósított kampány témájában és nyelvezetében mérséklődhet – ez már önmagában eredmény az ország kollektív lelki nyugalma szempontjából.

Ezen túl, egy kétharmadosnál kisebb többség szintén fontos jelzés Fideszen belül és körülötte lévő okosabb szerencselovagoknak, opportunista törtetőknek. Ezek azok az ügyeskedők, akik a minden rendszer életében előbb-utóbb bekövetkező erjedéskor először ugranak le a már kisiklás felé tartó vonatról. Figyelnek, helyezkednek, és legtöbbször túlélnek (szemben buta társaikkal, illetve a vezetőhöz legközelebb állókkal – nekik marad a bukás vagy a repjegy Belizébe). Egy ilyen erjedés persze nem egy gyors folyamat, sőt eltarthat akár évtizedekig is (ez most sem zárható ki sajnos).

De egy rosszabb választási eredmény lehet az első jel, ami mocorgásra késztethet sokakat. Egyesek elkezdenek majd »életbiztosítást« jelentő aktákat gyűjteni, újra elővesznek régi telefonkönyveket, nem fogják már »fullban« tolni a rendszer szekerét. Ez pedig már önmagában gyengülést fog hozni Orbánéknak.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/125417

Ajánljuk még a témában