Renzi már belátja

2018. február 19. 16:25

Galló Béla
Mozgástér

Csak egy biztos. Európa mediterrán régiója márciustól még inkább labilissá válhat, és nem kizárólag a migráns ügy miatt.

„Merkelnek március 4-e után mindenképpen bonyolultabb olasz belpolitikai helyzettel kell számolnia. Neki, a jobboldali német politikusnak bizonyára nehezebb dolga lesz az olasz jobboldallal, mint volt a balközéppel, még akkor is, ha végül Itáliában is jobb-bal koalíció alakul ki. S komoly nehézségei korántsem csupán a migráns-kérdésben támadhatnak velük.

Persze hol vannak már a régi – »szép, tiszta« – ideológiai képletek?!

Csak egy biztos. Európa mediterrán régiója márciustól még inkább labilissá válhat, és nem kizárólag a migráns ügy miatt. Felboríthatja a változás a német-francia uniós politika egészét is, elváshatja a Merkel-Macron tengelyt. Hiszen nem valószínű, hogy a gazdaságilag küszködő görögök, a katalán (és a baszk) törekvésekkel vívódó spanyolok, valamint a migránsözön mellett még a bankcsőddel is riogatott olaszok lelkesen tapsolnak majd annak a föderációs tervnek, amelynek részleteiről egyébiránt Merkel és Macron sem egyeztek meg. (Sőt tulajdonképpen az sem dőlt el még, hogy a gazdag és »szorgos«, protestáns Észak felől nézve Franciaország a »lusta«, katolikus Délhez, avagy ennek ellenére mégiscsak a kemény maghoz tartozik-e…) Renzi tehát mintha már ezekre az új időkre készülne.

Ideje volt.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/125376

Ajánljuk még a témában