Miért pucolt répát az Együtt politikusa?

2018. február 16. 11:11

Az Együtt répapucolós kampányvideójáról, a DK-val való összefogásról, Gyurcsány szakácskönyvéről, Juhász Péter bírósági peréről és a metoo-kampányról kérdeztük Pataki Mártont, az Együtt politikusát.

Nem ismeri Gyurcsány Ferenc szakácskönyvét Pataki Márton, az Együtt politikusa, aki az Együtt kampányvideójában répát pucolva fejti ki álláspontját az ország állapotáról.

Pataki a Mandinernek nyilatkozva elmondta: ezzel együtt az egyéni jelölteket tekintve minden „demokratikus ellenzéki párttal” szeretnének kooperálni, sőt két esetben egyoldalúan visszaléptek DK-sok javára, Vadai Ágnesére Esztergomban, illetve Ráczné Földi Juditéra Székesfehérváron, és ezt várnák el a DK-tól is.

Van-e feminista üzenete a kampányvideónak? – kérdeztük Patakit, aki azt válaszolt: nincs. A videó az Együtt YouTube-csatornáján megnézhető videósorozat része, amiben reggeli tevékenységeket végeznek a párt politikusai, és magukban gondolkodnak a jelenlegi politikai helyzetről.
Pataki elmondása szerint eddig pozitívak a visszajelzések, a szöveg és a tevékenység közti kontraszt ad egy pozitív feszültséget ezeknek a reklámoknak. 

A Facebookon sokan a répáról fallikus áthallásokra asszociáltak, ám az Együtt politikusa szerint „olyan ez, mint a Rorschach-teszt, erre jó ez a videó, kinek  mi jut eszébe róla”, de voltak sokkal durvább asszociációk is, valakinek ugyanis a lefejezés jutott róla eszébe – osztja meg velünk a politikus, hangsúlyozva: nincs ilyen mély szimbolika, reggeli szendvicset csinál a videón, egy másikon pedig cipőt pucol.

Patakit megkérdeztük a Juhász-ügyről is, amivel kapcsolatban kifejtette: a felek megállapodtak a gyerekelhelyezési perben, ami szerinte azt jelenti, hogy az élettárs nem tartja fenn állításait, így a nyilvánosságban le kéne zárni az ügyet, a dolog a két ember magánügye. A politikus a maga részéről nem tartja életszerűen, hogy valaki, ha bántalmazzák, nem megy el a rendőrségre, nem kér távolságtartási végzést, majd miután becsatolják ezeket a perbe, a bíró nem tesz feljelentést. Pataki leszögezte: az élettárs vádjai szerinte nem megalapozottak.

Tágabb kontextusban felmerül, hogy ha Juhász Péter Együtt-elnöknek jár az ártatlanság vélelme a nyilvánosságban a per lezárultáig, akkor a metoo-kampány más eseteinél nem jár-e ugyanez a megvádoltaknak. Pataki szerint „egyértelmű, hogy mindenkinek jár az ártatlanság vélelme”, de „az egyes eseteknél, ismerve a szereplőket, magukat a történeteket, lehet különbséget tenni”. Különösen akkor, ha valakivel szemben többen fogalmaznak meg vádakat, és nincs olyan közvetlen érdekellentét, mint egy gyermekelhelyezési per, és hatalmi helyzetben éltek vissza, használták ki a diákjaikat, beosztottaikat.

Pataki szerint fontos, hogy van egy érzékenység a társadalomban, de ezekben az esetekben sem lehet következmény, amíg nincs bírósági döntés.

 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/125243

Ajánljuk még a témában