Mégsem lesz ingyenes a tömegközlekedés Németországban

2018. február 15. 8:23
Visszatáncolt a német kormány a Brüsszelnek küldött javaslatcsomagból.

Már február 14-én, szerdán lefújta a német kormány azt az elképzelést, miszerint a légszennyezés elkerülésére ingyenessé tehetnék a tömegközlekedést – írja a The Local.

A radikális javaslat, melyet a német környezetvédelmi miniszter még kedden küldött el az Európai Unió környezetvédelmi biztosának, hamar bejárta a világsajtót, azonban Németország gyorsan visszatáncolt az elképzelésből.

Miután ugyanis a sajtó nekiszegezte a kormánynak az ezt érintő nehéz kérdéseket – miszerint hogy hogyan működne a jegy nélküli utazás, vagy mely városokon tesztelnék először a javaslatot –, a tisztségviselők rögtön jelezték, még nem dolgoztak ki konkrét javaslatot, csupán egy ötlet merült fel.

„Az önkormányzatokon múlik, ki szeretnék-e próbálni” a javaslatot – mondta a környezetvédelmi minisztérium szóvivője a heti sajtótájékoztatóján. „Először az önkormányzatoknak kell az ingyenes tömegközlekedés ötletével hozzánk fordulniuk, mi pedig meglátjuk, megvalósítható-e az ötlet” – fejtette ki Stephan Gabriel Haufe.

Az ügyben Angela Merkel szóvivője is megszólalt, aki azt mondta, ez csak Berlin egyik ötlete volt arra vonatkozóan, hogy elkerülje az uniós kvótákon túllépő légszennyezés miatti büntetéseket. „Folyamatos párbeszédben vagyunk az Európai Bizottsággal. Ők a lehetséges megoldások felsorolását kérték tőlünk...mi pedig ezt adtuk nekik”. Azt azonban a szóvivők nem fejtették ki, ki fizetne az ingyenes tömegközlekedésért.

És bár a Brüsszelnek küldött levélben öt város szerepelt, melyen kipróbálnák az ingyen utazást, a környezetvédelmi minisztérium szóvivője azt is elmondta, jelenleg sehol sem tervezik a díjmentes tömegközlekedés bevezetését. Ehelyett az autómegosztást, a buszok és taxik kibocsátásának szigorítását, és az alacsony kibocsátású zónák létrehozását támogatnák.

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Okos dolog volt megépült, működő, termelő zöld alaperőműveket bezárni. Lignit, szén meg gáz erőművek ontják a CO2-t meg minden más szart.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés