Korrupció

Vádat emelhetnek Netanjáhú ellen – jelentette be az izraeli rendőrség

2018. február 14. 11:44

Elegendő bizonyíték gyűlt össze ahhoz, hogy két különböző ügyben vádat emeljenek Benjámin Netanjáhú izraeli kormányfő ellen megvesztegetés, csalás és hivatali visszaélés gyanújával – közölte az izraeli rendőrség. A miniszterelnök kategorikusan elutasítja a vádakat.

Az izraeli rendőrség bejelentette: elengedő bizonyítékot gyűjtöttek össze, hogy két különböző ügyben vádat emeljenek Benjámin Netanjáhú kormányfő ellen megvesztegetés, csalás és hivatali visszaélés gyanújával. A miniszterelnök visszautasítja a vádakat – írja a BBC. "Továbbra is felelős módon fogom vezetni Izraelt, amíg önök megtisztelnek a bizalmukkal. Biztos vagyok abban, hogy a következő választásokon Isten segedelmével ismét el fogom nyerni a támogatásukat” – nyilatkozta Netanjáhú egy izraeli tévében. A kormányfő emlékeztetett: az évek során legalább 15 alkalommal indult nyomozás ellene, és sohasem tudták megállapítani a bűnösségét. 

Netanjáhút többek között azzal vádolják, hogy megállapodott a Yediot Aharonot nevű újság kiadójával: a vele kapcsolatos pozitív hangvételű cikkekért cserébe rákényszeríti a lap fő riválisát, hogy csökkentsék a példányszámukat. A kiadó, Arnon Mozes ellen szintén eljárás indult, ő is tagadja a bűnösségét. Netanjáhú emellett állítólag legalább egymillió sékel értékű ajándékokat – köztük pezsgőt és szivarokat – kapott Arnon Milchan hollywoodi üzletembertől, hogy segítsen Milchannak amerikai vízumot szerezni. Milchan szerint a vád minden tényszerűséget alapoz, az ajándékokat baráti alapon adta a kormányfőnek. Hasonló vádak merültek fel egyébként James Packer ausztrál üzletemberrel kapcsolatban is. 

A balközép Cionista Unió lemondásra szólította fel Netanjáhút, a kormányfő pártja, a Likud azonban kiállt a miniszterelnök mellett. Az, hogy valóban vádat emelnek-e Netanjáhú ellen, a főállamügyész döntésén múlik, ez hónapok múlva születhet meg. 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/125152