Kisebbségi jogok

Ukrán oktatási törvény: nekiment Szijjártónak az ukrán kormány

2018. február 14. 18:25

Az oktatási miniszter szerint Magyarország félrevezet, időt húz és zsarolja Ukrajnát, a belügyminiszter pedig Szijjártó nyilakozatát „arcátlannak és elfogadhatatlannak” nevezte.

Manipulatívnak nevezte az ukrán kormány szerdai ülésén Lilija Hrinevics oktatási miniszter Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozatát, amely szerint Ukrajnának tartózkodnia kell új oktatási törvényének alkalmazásától, amíg nem konzultál a kárpátaljai magyar közösséggel.

Magyarország zsarol és félrevezet?

Szijjártó Péter hétfői sajtótájékoztatóján kijelentette: ha Magyarország elengedi a vétó lehetőségét a nemzetközi szervezetekben Ukrajnával szemben, lemond az egyetlen eszközről, amellyel megvédheti a kárpátaljai magyarokat és kényszerítheti Ukrajnát, hogy feleljen meg a nemzetközi jogszabályoknak. Ahhoz, hogy Magyarország feloldja a vétóját, Ukrajnának a Velencei Bizottság és az EU elvárásainak megfelelően addig nem lehet megkezdenie a törvény végrehajtását, amíg minden részletkérdésben nem állapodik meg a nemzeti kisebbségekkel, így a magyarokkal is – mondta. 

Lilija Hrinevics szerint Ukrajna a Velencei Bizottság döntését követően azonnal elkészítette az ajánlások megvalósítására vonatkozó útitervet, „és kizárólag a Velencei Bizottság ajánlásainak megfelelően haladunk” – adta hírül az lb.ua ukrán hírportál. 

Az oktatási miniszter azt állította, Magyarország félrevezetéssel és zsarolással akarja kikényszeríteni, hogy Ukrajna függessze fel az oktatási törvény hatályát, de – mint mondta – a Velencei Bizottság ajánlásaiban nincs erről szó. Ezenkívül az ukrán hatóságok több körben konzultáltak a magyar kisebbséggel Beregszászon, Ungváron és Kijevben - tette hozzá. 

„Időhúzás, félrevezetés, hamis tájékoztatás”

Emlékeztetett arra, hogy szerdán kellett volna folytatódniuk az egyeztetéseknek, de – tette hozzá – a magyar közösség vezetői ezt lemondták arra hivatkozva, hogy az Ellenzéki Blokk parlamenti párt beadvánnyal fordult az alkotmánybírósághoz az oktatási törvény ügyében. Vagyis „időhúzást, félrevezető, hamis tájékoztatást látunk” – emelte ki. 

Megjegyezte, hogy Ukrajna dolgozik a Velencei Bizottság ajánlásainak a megvalósításán. Szerinte az egyik ilyen ajánlás végrehajtása az oktatási törvénynek az oktatás nyelvét szabályozó 7. cikke életbe léptetésére vonatkozó átmeneti időszak 2020-tól 2023-ig történő meghosszabbítása.

Arcátlan és elfogadhatatlan

Arszen Avakov belügyminiszter „arcátlannak és elfogadhatatlannak” nevezte Szijjártó Péter nyilatkozatát, amely szerinte nem hagyható figyelmen kívül. Nem lehet így viszonyulni Ukrajnához – tette hozzá.

Volodimir Hrojszman miniszterelnök azt mondta: mindig a nemzetiségi kisebbségek jogainak biztosításából fognak kiindulni. „De az első számú prioritás mindig az ukrán nyelv, az ukrán kultúra fejlesztése lesz” – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy „nem engedünk és a jövőben sem fogunk engedni semmilyen agressziónak vagy nyomásnak”.

A kárpátaljai magyar szervezetek vezetői elnapolták a szerdára Kijevbe kitűzött egyeztetést a kisebbségek anyanyelv-használati jogait súlyosan sértő oktatási törvényről Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszterrel, mert a tárca a napokban jelezte, nem a törvény nyelvhasználatot szabályozó 7. cikkről, hanem egy még kidolgozás alatt lévő jogszabálytervezetről szeretne tárgyalni – közölte az MTI-vel kedden Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője. 

Változatlan a magyar külügyminisztérium álláspontja: kiállunk a kárpátaljai magyarok mellett, és nem hagyjuk, hogy a már meglévő, szerzett jogaikat elvegyék – reagált Szijjártó Péter miniszter közleményében ukrán politikusok szerdai megnyilatkozásaira.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter az ukrán oktatási- és belügyminiszter vádjaira a következőképpen reagált: „sem zsarolássál, sem sértegetéssel nem lehet bennünket eltántorítani. A zsarolásnak ellenállunk, a sértegetés lepereg rólunk.”

Felszólította az ukrán kormány tagjait, hogy térjenek vissza a nemzetközi jog tiszteletéhez, és ne vegyék el a magyar kisebbség szerzett jogait. A kárpátaljai magyaroknak joguk van az anyanyelvi oktatáshoz, ezt számtalan nemzetközi egyezmény kimondja – hangsúlyozta.

Szijjártó Péter kiemelte: a magyar kormány támogat minden konzultációt az ukrán kormány és a kárpátaljai magyarság között, de tárgyalni csak a valós problémáról lehet, arról, hogy a kárpátaljai magyarok jogai nem sérülhetnek. „Arról azonban nem vagyunk hajlandóak tárgyalni, hogy a kárpátaljai magyarok jogainak elvételét rövid vagy hosszú idő alatt hajtják végre” – tette hozzá.

A miniszter idézte a Velencei Bizottság jelentésének 125. pontját, amelyben az áll: „helyes megoldás az lenne, ha a 7-es cikkelyt egy kiegyensúlyozottabbra cserélnék”.

(Kép és szöveg: MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/125181