Tudta? Már az amerikai himnusz is rasszista

2018. február 14. 20:39

Betiltják a himnuszt egy kaliforniai iskolában annak „rasszista és sértő” szövegezése miatt.

A Kaliforniában található Ramon egyik középiskolája megtiltotta az Egyesült Államok hivatalos himnuszának éneklését az iskolai ünnepségeken annak „rasszista és sértő” harmadik versszaka miatt – írja a The Blaze.

A himnusz az ünnepségeken való elhagyásáról az iskolai diákönkormányzat rendelkezett. A diáktestület vezetője, bizonyos Ariyana Kermanizadeh azzal indokolt, hogy a harmadik versszak „elavult és faji szempontból tapintatlan”. „Miután tanultam a harmadik versszakról, a többi diákönkormányzati képviselővel együtt úgy döntöttünk, hogy a szöveg teljesen elfogadhatatlan, így el kell távolítani az iskolai ünnepségekről” – írta a diákvezető.

A „Csillagos-sávos lobogó névre keresztelt himnusz harmadik versszakát az Egyesült Államokban szinte sehol nem éneklik brit-ellenes szövege miatt, és a magyar fordításból is kihagyták az érintett sorokat. A versszak egyébként arról szól, hogy az ellenség felesküdött az ország békéje ellen, ám az ellenük szegülő bérenceket és szolgákat nem mentheti meg semmi a sír homályától – így a csillagos-sávos lobogó diadalmasan fog lengeni a szabadok és bátrak földjén.

Kermanizadeh véleménye szerint hiába nem éneklik a himnuszban az említett versszakot, a vers ennek ellenére is elfogadhatatlanná válik: „ez a versszak lefordítva arra vonatkozik, hogy örömünket leljük az afroamerikaiak legyilkolásában” – magyarázta. Egyúttal kifejtette: „belegondolni is megdöbbentő, hogy a nemzetünk himnuszában a »szolga« szó és a »szabadok földje« kifejezés régebben ugyanabban a mondatban szerepelhetett”.

A diákönkormányzati elnök azt is megjegyezte, hogy „ahogy a kultúránk a sokszínűség felé halad, illetve afelé, hogy minden embert elfogadjunk, a hagyományainknak is alkalmazkodniuk kell ehhez”.

Az iskola újságjának másik cikkében egyébként Kathleen Martins igazgatóhelyettes kifejtette, „nem volt tudatában, hogy ez a döntés az iskolai ünnepség előtt született”. Azt is hozzátette, idén már nem éneklik majd a himnuszt az ünnepségeken, de a következő években még felülvizsgálhatják a döntést.

A diákok véleménye egyébként elég megosztott volt: volt, akit egyáltalán nem érdekelt a dolog, mondván, hogy a himnusz csak az idősebb generációt hatja meg. Volt viszont aki teljesen ellenezte a döntést – a himnusz letiltása nemcsak a konzervatív tanulókból váltott ki heves ellenérzéseket.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/125186