Az ősit vagy az újat válasszuk?

2018. február 14. 09:38
Bokor Gábor
3szék

Nem hihető, hogy a szerelmes fiatalok és az idősebb nemzedék körében súlyos vívódást fog okozni a régi és új hagyomány közötti választás.

„A hagyományőrzés vonatkozásában tehát valós ellentét lesz idén február 14-én: vagy megfosztjuk magunkat minden földi jótól, böjtölünk – vagy a szerelmi tobzódás tengerébe vetjük magunkat. Két hagyomány, amelyek lényegükben teljesen ellentmondanak. Nem hihető, hogy a szerelmes fiatalok és az idősebb nemzedék körében súlyos vívódást fog okozni a régi és új hagyomány közötti választás. Régi és új – biztosan utóbbi a nyerő a fiatalok (és nem csak) körében, a régebbi az idősebb generációval együtt veszik a feledés homályába. 

De tizennegyedikével nincs vége a hagyományok egybeesésének. Április elseje a tréfák, a megviccelések, átvágások napja. Ilyenkor szinte mindent el lehet követni, sértődésnek nincs helye. Idén azonban április elsejére esik húsvét ünnepe is. Két szokás majdnem egy időben – de ez alkalommal jól megférnek egymással. Mindkettő velejárója a jókedv, viccelődés, élcelődés. Így hát senki – locsolók és locsoltak egyaránt – ne sértődjék a mókán, tréfán, jó szándékú átverésen – idén április elsején szerencsésen ötvöződhet a két hagyomány.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/125144