Sokan várnak egy új hangra

2018. február 13. 06:47

Lévai Katalin
Magyar Idők

A baloldali pártok az elmúlt években egymással voltak elfoglalva, és adósak maradtak az alternatívák felmutatásával, ez vezetett oda, hogy mára ilyen helyzetbe jutottak.

„A Lendülettel Magyarországért amint bejelentette indulását, rögtön a baloldal célkeresztjébe került. Azt mondják, a Fidesz malmára hajtják a vizet, mert indulásukkal megbontják az összefogást.

Bántónak és igazságtalannak érzem ezeket a kritikákat. Én évtizedek óta ugyanazt az értékrendet vallom és képviselem, ugyanaz az européer szociál­demokrata vagyok, aki voltam. Egyébként pedig egy ellenzéki összefogásnak mi is a részesei szerettünk volna lenni. És most hiába haragszanak ránk egyesek amiatt, hogy elindulunk, hangsúlyozom: ma még nagy kérdés, hogy valójában kik az esélyes jelöltek. Láttunk már példát arra, hogy hiába volt ismert, esetleg népszerű valaki, mégsem tudott nyerni. Ennek eldöntése a választók kezében van. Szükség van egyfajta előválasztásra a fontos körzetekben, ahol a jelölteket megmérik. S ha a mérések azt mutatják, hogy más jelölt esélyesebb a győzelemre, mint mi, hajlandók vagyunk visszalépni. Ha viszont a mérések szerint mi állunk jobban, elvárjuk a többi párttól, hogy ők lépjenek vissza a mi javunkra. Nincs előre lefutott meccs.

Tárgyaltak egyébként azokkal a pártokkal, amelyek most támadják önöket?

Sok párttal, sok szinten folytattunk egyeztetéseket. Éppen a lehetséges szövetségkötésről, együtt indulásról szerettük volna őket meggyőzni. Az elején voltak biztató jelek, de végül elutasítottak bennünket. Így azután nagyon határozottan elkezdtünk önmagunkon dolgozni, és ennek lett is eredménye. Mi nem azzal kampányolunk, hogy rontjuk a politikai ellenfeleink hitelét. Éppen ellenkezőleg: bizalomkampányt hirdetünk, és elsősorban a választók támogatását szeretnénk elnyerni.

Indulásuk lényegében a baloldal kritikájaként is felfogható?

Amikor az MSZP színeiben politizáltam, a párt 25 százalékon állt, most pedig tíz körül. A baloldali pártok az elmúlt években egymással voltak elfoglalva, és adósak maradtak az alternatívák felmutatásával, ez vezetett oda, hogy mára ilyen helyzetbe jutottak. Nekünk viszont van alternatív társadalomképünk a kormányzati politikával szemben. Több egyenlőséget, igazságosabb elosztást, nagyobb társadalmi mobilitást szeretnénk. Mert egy szétdarabolt társadalomban a szűk elit kivételével mindenkinek rossz élni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/125065