Nem titkos menekültek

2018. február 13. 17:48

Krómer István
Magyar Idők

Juncker lényegében meghívót küld az Európába vándorlást fontolgatóknak: meg kell mutatnunk azoknak, akik jönni akarnak, hogy készen állunk, és képesek vagyunk befogadni őket.

„Propagandájukban előszeretettel hivatkoznak Ferenc pápának az elvándorlók iránti könyörületre intő, több ezer éves zsidó-keresztény hagyományon alapuló állásfoglalásaira, miközben mélyen hallgatnak a globális kapitalizmus embertelen struktúráiról vagy az élet védelméről szóló pápai tanításokról. Pedig a globális kapitalizmus érdekstruktúráinak feltárása segít a népvándorlás okainak megértésben is.

A migrációt ugyanis vonzóerők is ösztönzik, amit jól jeleznek befolyásos európai és globális szereplők nyilatkozatai. Jean-Claude Juncker szerint Európának az elkövetkező évtizedekben szüksége lesz a migrációra, így legális útvonalakat kell teremteni azoknak, akik jönni akarnak. Juncker lényegében meghívót küld az Európába vándorlást fontolgatóknak: meg kell mutatnunk azoknak, akik jönni akarnak, hogy készen állunk, és képesek vagyunk befogadni őket.

E meghívó annál súlyosabban esik latba, hogy Angela Merkel hasonló megnyilvánulásaira olyan világos választói reakció érkezett, hogy az állampolgárai ítéletének kitett kancellár asszony látványosan változtatni kényszerült a hozzáállásán. Nem úgy az efféle megméretéstől mentes európai főbürokrata, aki semmibe veszi az őt finanszírozó európai polgárok akaratnyilvánítását. Hasonlóan António Guterres ENSZ-főtitkárhoz, aki szerint el kell fogadnunk és tudatosítanunk kell a migrációval járó előnyöket: erősíti a gazdasági növekedést, csökkenti az egyenlőtlenségeket és összeköti a különböző társadalmakat.

Guterres szavain nem kell csodálkoznunk, miután Peter Sutherland, az ENSZ migrációs különmegbízottja már 2012-ben, a brit lordok zárt társaságában megadta az irányvonalat: az Európai Uniónak mindent meg kell tennie tagállamai nemzeti homogenitásának aláásásáért. Sutherland szavainak súlyt ad korábbi pályafutása: volt európai versenyügyi biztos, bank- és olajmultik elnöke, első főigazgatóként ott bábáskodott a Világkereskedelmi Szervezet létrehozásánál, s két évtizeden át a Goldman Sachs elnökeként szolgált. Hogy milyen érdekeket, azt nem nehéz elképzelni. A Goldman hivatalban lévő elnökeként készítette elő az ENSZ átfogó migrációs megállapodását!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/125110