Már Albaniában védik majd az EU-s határt

Határvédelmi megállapodást kötött az Albánia és az EU

2018. február 13. 08:40

Előzetes határellenőrzési megállapodást kötött az Európai Bizottság Albániával.

Megállapodásra jutott az Európai Bizottság hétfőn Albániával abban, hogy az uniós part- és határvédelmi ügynökség (Frontex) fokozott bevándorlási nyomás esetén rövid időn belül szakembereket küldhet a nyugat-balkáni országba a helyzet kezelésére.

Az előzetes egyezményt Dimitrisz Avramopulosz uniós migrációügyi biztos és Fatmir Xhafaj albán belügyminiszter írta alá Tiranában. „A szorosabb együttműködés nyomán gyorsabban és rugalmasabban tudunk majd cselekedni” – emelte ki Avramopulosz hozzáfűzve, hogy a brüsszeli testület modellként tekint a mostani szerződésre, és hasonlót kíván tető alá hozni más térségbeli országokkal, mindenekelőtt Macedóniával és Szerbiával is.

A közös sajtótájékoztatón Xhafaj rámutatott, hogy az egyezség jó lehetőséget jelent Albánia számára az EU-val való együttműködés mélyítésére, ráadásul az ország a megvalósuló uniós projektekből is profitálni fog. A hatályba lépéshez még az uniós tagállamoknak is jóvá kell hagyniuk a megállapodást, amely a bizottság szerint tovább erősíti az EU külső határainak biztonságát.

Az elmúlt években több mint egymillió menekült és migráns érkezett Törökországból az Égei-tengeren át Görögországba, majd utazott tovább Észak- és Nyugat-Európa felé, ezt az útvonalat azonban mára jórészt sikerült lezárni az Ankarával létrejött migrációs egyezménnyel. Albánia 2014 óta uniós tagjelölt, és kormánya abban bízik, hogy idén tavasszal megkezdhetik a csatlakozási tárgyalásokat.

(MTI)

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/125074