Megemlékezés

Budapest ostromának civil áldozataira emlékeztek a Farkasréti temetőben

2018. február 13. 17:35

A Budapest ostromakor meghalt civilekre emlékeztek kedden a Farkasréti temetőben.

A Budapest 73 évvel ezelőtti ostromakor meghalt civil áldozatok tiszteletére tartottak megemlékezést kedden a budapesti Farkasréti temetőben a Nemzeti Örökség Intézete (Nöri) és a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság szervezésében.

Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója a mintegy száz ember előtt, hóesésben mondott beszédében felidézte: 1945. február 13-án ért véget a második világháború egyik leghosszabb ideig – 53 napig – tartó, városban zajló ütközete. Hangsúlyozta: ha a nemzet tagjai képesek a halottaikra tiszta szívvel, egymás iránti megértéssel emlékezni, akkor van jövőnk.

A megemlékezés előtt a Regnet-ház és a Vitéz utca 2., valamint a Fő utca 59. alatti házakban meghaltak sírhelyeinél koszorúkat helyeztek el. A megemlékezés végén az áldozatok emléke előtt fejet hajtott Radnainé Fogarasi Katalin, a Nöri főigazgatója, Szakály Sándor és Gedai István, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnökhelyettese. Az emlékezők, köztük diákok virágokat helyeztek el a síroknál. Hetvenhárom éve, 1945. február 13-án fejeződött be Budapest ostroma, amikor a szovjet csapatok elfoglalták Budát. A védők és a polgári lakosság körében a halottak és sebesültek száma több mint százezerre tehető. A főváros épületeinek 27 százaléka pusztult el vagy rongálódott meg súlyosan, több mint 32 ezer lakás semmisült meg vagy vált lakhatatlanná.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/125109

Ajánljuk még a témában